Мига и намига... на шофьора

Мисия София

30-10-2012, 14:30

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Откриха първата светеща пешеходна пътека в София

Столичният кмет Йорданка Фандъкова мина днес по първата пешеходна пътека, осветена с лампички, които реагират, когато преминава пешеходец.

"От миналата година започнахме да изпълняваме програма за осветяване на пешеходните пътеки. Вечерно време всеки е шофирал и знае, че доста се губи маркировката, ако не е осветена. Бях изключително заинтригувана, когато разбрах за тази разработка", каза тя.

Кметицата посочи, че все още не е изчислена стойността на иновацията, разработена от млади учени от БАН.

"Ще видим какъв е ефектът, ще анализираме и ще вземем решение дали пешеходните пътеки, които ще осветяваме, да ги правим по-този начин. За мен е изключително важно да можем да проверяваме, да правим внедряване на иновации и практиката ще покаже кои от тях си заслужава да бъдат внедрени в по-голям мащаб", каза Фандъкова.

По думите й над 600 са пътеките тип "зебра" в София. Тя пресметна още, че в столицата вече  има и 35 повдигнати пътеки, а в момента се работи върху още 10.

"Възложих да бъде повдигната и пътеката в "Овча купел", на която загина една жена. Имаме подадени от КАТ 40 пътеки, а аз възложих няколко допълнително, така че до края на ноември ще имаме 45 повдигнати пешеходни пътеки и следващата година продължаваме с осветяването", зарече се Йорданка Фандъкова.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"