Зико дари памперси и лакомства на сираци

Мисия Пловдив

30-10-2012, 15:40

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В Дома за медико-социални грижи живеят 80 деца, повечето с увреждания

Областният управител Здравко Димитров направи лично дарение  и се срещна с децата и ръководството на Дома за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 години в Пловдив.  Малчуганите получиха памперси и лакомства. След като разгледа дома и се срещна с някои от възпитаниците там Здравко Димитров изслуша проблемите, които стоят пред социалното заведение. Основният е поддръжката на старата сграда. Ремонтите по нея се извършват  поетапно на доброволни начала.

Другият проблем, пред който са изправени работещите, е реформата по преструктуриране на Домовете за деца до 3 години. Процесът е част от цялостната „Визия за деинституционализация на децата в РБългария”.

В момента в Дома  в Пловдив са настанени 80 деца – изоставени и с увреждания. 30 от тях са напълно здрави, 20 са с тежки увреждания и са под непрекъснато наблюдение, останалите са с леки проблеми в развитието. Тези, които са с увреждания, са неподвижни, не виждат, не говорят, нямат шанс да излязат извън институцията, поради тежкото си здравословно състояние. Какво ще се случи с тях след реформата все още не е ясно. Никой няма ясна визия кой ще се грижи за тези деца. Останалите все пак имат някакъв шанс да напуснат институцията – приемни семейства, осиновяване или настаняване в други социални центрове. Някои от тях дори могат да бъдат върнати на биологичните си родители. Това обаче ще бъде труден и дълъг процес, бе категорична д-р Иглика Казанджиева – директор на Дома в Пловдив.

Според специалистите най-честите причини, поради които родителите изоставят децата си в домовете, са социално-икономически проблеми, липса на умения или капацитет за отглеждането на малчуганите, здравословни проблеми, насилие в семейството, нежелано или преждевременно раждане.

По програмата първите 9 дома в страната трябва да бъдат закрити още в следващите пет години. Сред тях са домовете в Перник, София, Габрово, Монтана, Русе, Пловдив, Търговище и Пазарджик.  Общо 32 са Домовете за деца до три години в страната. В тях са настанени 2334 деца, като едва 0.7% от тях са сирачета. Финансирането на преструктурирането на домовете за деца до 3 години се осъществява по ОП „Регионално развитие” и ОП „Развитие на човешките ресурс