БСП ще нищи скандала с ген. Делов в Кърджали

Региони

30-10-2012, 17:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Питат председателя на ОС кой е виновен, той не бил длъжен да им отговаря

Разразилият се скандал с посмъртното звание на генерал Васил Делов в Кърджали, провокира лидерът на БСП в града Милко Багдасаров да внесе днес официално запитване до председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа по повод провалената подкрепа.

Групата съветници от БСП настоява да получи писмен отговор за причините и авторите на последвалия скандал, пише БГНЕС. Социалистите са категорични, че трябва да излезе истината за организатора и вносителя на подписката на над 300 души, с която се призоваваше да не бъде гласуван "Почетен гражданин".

На какъв форум е предложено групата съветници на ДПС да не подкрепи предложението за ген. Васил Делов и кой персонално е предложил да се гласува "въздържал се", както направиха 22-амата от управляващата в областта партия, е следващият въпрос в писмото.

От БСП искат да разберат има ли общински съветници и други партийни представители, които са провели предварителни срещи с изселническата организация в Одрин, заявила несъгласие с предложението на Общинския съвет в Кърджали.

По този повод те настояват и за копие от автентичния документ, с който тази организация е изразила несъгласието си. В декларацията на дружеството при Федерацията на балканските турци се посочваше, че генерал Делов не заслужава почетното звание, тъй като преди 100 години изклал и прогонил хиляди турци от района. В текста бяха предупредени и съветниците от турския етнос в Кърджали да внимават как ще гласуват, защото ще им бъде търсена отговорност.

Групата съветници от БСП ще настоява след получаване на отговорите на въпросите виновните за скандала да понесат персонална отговорност за случилото се на 21 октомври.

В БСП са огорчени от начина, по който ГЕРБ опорочи паметта на освободителя на Кърджали, като сформира граждански комитет, оглавяван от политическа фигура като Цвета Караянчева, депутат и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

"Генерал Васил Делов е служил на България, а не на определена политическа сила.Убеден съм, че ако Гражданският комитет беше съставен от личности с високо обществено признание, инициативата за удостояване на генерал Делов с най-високото държавно отличие щеше да бъде подкрепена от стотици хиляди български граждани", подчерта областният лидер на социалистите Милко Багдасаров.

Един месец е срокът за отговор на официално запитване, няма проблем да отговорим, но и не сме длъжни, заяви общинският председател Раиф Мустафа.