Стар генератор уби жената в пазарджишката болница?

Животът

30-10-2012, 16:54

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Лекарите отричат спирането на тока да е причина за смъртта на пациентката

Жена почина в реанимацията на болницата в Пазарджик след аварийно спиране на тока. Случаят излезе наяве тази сутрин. Пациентката е била настанена в интензивното отделение преди 2 месеца и е била на командно дишане. Починалата Йорданка Попова - е бивш главен лекар на здравното заведение и майка на лекар, съобщи Радио Пловдив.

Близките на починалата твърдят, че след спиране на тока апаратите са спрели и медиците са обдишвали ръчно, което се е оказало недостатъчно и пациентката е издъхнала. По думите им генераторът не се е включил.

По отношение на случая този следобед EVN предостави следната информация: Вследствие на лошото време сутринта на 29.10, малко след 06:00 ч., е била регистрирана повреда, която частично прекъсва електрозахранването към болницата. Екипите на дружеството са започнали работа по отстраняване на аварията. Малко след 07:00 ч. електрозахранването е било възстановено по резервна схема, която действа до пълното отстраняване на аварията. Когато това става, екипите на дружеството са пристъпили към въстановяване на нормалната схема, което технически изисква прекъсване на захранването за 3 минути. В 12:45 ч. екип на дружеството предупреждава представител на техническия персонал на болницата, че предстои такова прекъсване, като то се е състояло от 13.05 до 13.07 ч. 

Заведения като болници са определена категория обекти, които са задължени да имат резервираност на захранването. Засега няма информация дали генераторът, с който би трябвало да разполага болницата и автоматичното включване на резервното захранване функционират.

Здравното министерство започна проверка по случая.

"Ако се окаже, че има небрежност от страна на ръководството на болницата и директорът не е упражнил лично контрол върху това, той ще бъде освободен дисциплинарно", заяви тази сутрин здравният министър Десислава Атанасова.

Районният център по здраеопазване започна проверка за връзка между ел. аварията и смъртта на жената. Предстои преглед на медицинската документация, анкети с персонала и болните, изискана е точна справка за часа на инцидента от EVN, както и пълна проверка на техническата изправност на агрегатите за резервно захранване в лечебното заведение.

Няма прогноза кога ще има окончателно заключение по случая.

От ръководството на болницата отричат да има връзка между смъртта на жената и токовата авария.