Кметът на Асеновград се отчете

Мисия Пловдив

30-10-2012, 17:06

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Артистичното осветление на Асеновата крепост спечели на града приз за прилагане на новаторски подход за развитие на туризма

Община Асеновград е финансово стабилна, въпреки големите финансови корекции, наложени по проекти и съдебните обезщетения.

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов се отчете за състоянието на сметките на Община Асеновград от миналата година, представи и сумите по финансовите корекции, направени по бюджета.

По разчети на администрацията общината има над 130 000 лв. финансови корекции по проекти от предходни години. Това са пари, утежняващи общинския бюджет за 2012 г.:

-        По проекта „Изграждане на укрепителни съоръжения на свлачища на пътя Лясково-Яврово-Добралък” – 5 148.94 лв.

-        По проекта „Основен ремонт на общинска образователна инфраструктура за прилагане на мерки за повишаване на енергийна ефективност” – 52 293.60 лв.

-        По проекта „Цялостна реконструкция на пътя Жълт камък-Узуново-Три могили” – 68 745.58 л.в

-        По проект „Технологично и нормативно обновление на електронни услуги на граждани в община Асеновград” по програма Административен капацитет – 22 457.06 лв.

Друга финансова тежест, която понесе общинският бюджет, са разходите и съдебните обезщетения по делото Запрянови, където общината бе осъдена да плати сумата от над един милион лева. До сега са платени 800 хил. лв., остават още 386 000.

Въпреки това, справките по финансовите наличности от миналата година и тази година показват, че общината се справя с финансовите си задължения. Нещо повече - към 31.10. миналата година в сметките на Община Асеновград сумата е била 6 987 781 лв., а тази година са 7 256 712 лева, заяви кметът.

Новината в сферата на туризма тази седмица е свързана с това, че община Асеновград ще бъде наградена за „Прилагане на новаторски подход за развитие на туризма чрез използване на най- съвременни ГИС технологии и 3D модели”. Награждаването ще бъде на 14-ти ноември от 18.30 ч. в Концертната зала на Централен Военен Клуб в гр. София. Общината е наградена за използването на най- съвременни технологии за популяризиране на туристическите атракции на нейната теротория и изграждане на уеб-Геопортал, предоставящ на неговите посетители възможност да разгледат 3D модели на всички атракции в местността и да се разходят витруално в Асеновата крепост.

На 21 ноември се очаква и посещение на  пълномощния посланик на Индонезия г-н Бунян Саптомо. Тогава ще бъде организиран и Ден на Индонезия в Асеновград.