Двама надзиратели наказани заради самоубийството на Гремел

Животът

31-10-2012, 06:06

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Германецът се обеси докато беше в следствения арест в Бургас

Двама служители от ареста в Бургас са наказани заради случая със самоубийството на германеца Ролф Гремел. Това отговориха от Министерството на правосъдието на запитване на "Труд".

Чужденецът се обеси в арестантската си килия с кабел от телевизор преди два месеца. Той бе задържан за убийството на приятеля си Хенри Щенберг.

Началникът на смяната е наказан с порицание, тъй като не е упражнил контрол върху подчинените си. Санкцията на надзирателя, който е обикалял килиите, е по-тежка - понижаване в длъжност. Мотивът е, че не е изпълнил служебните си задължения.
Дисциплинарното производство срещу шефа на ареста в Бургас Пламен Минков още не е приключило, обясниха от правосъдното ведомство.

Доскоро Минков е бил в болнични, което е забавило дисциплинарното дело, научи "Труд". Очаква се да бъде санкциониран най-тежко - с уволнение, тъй като не си е свършил работата да осигури безопасността в ареста.

След инцидента с Гремел Министерството на правосъдието се зае да актуализира списъците на разрешените вещи и предмети, които могат да ползват лишените от свобода и задържаните в арестите.

Една от промените е, че в килиите вече няма да могат да се държат бръснарски ножчета. Арестантите и затворниците ще имат право да ги ползват за тоалета си, но после ще трябва да ги предават за съхранение на затворническите служители. Покрай случая с Гремел стана ясно, че в Министерството на правосъдието не се води статистика за самоубийствата в арестите и местата за лишаване от свобода. Такава статистика има в дирекция "Охрана".

Междувременно във вторник надзирател от Враца бе задържан за участие в група за разпространяване на фалшиви български документи за самоличност. Надзирателят веднага е уволнен дисциплинарно. При претърсване в дома на 33-годишния Х. К. била открита фалшива българска лична карта на името на македонец, която трябвало да бъде продадена на посредници срещу 1000 евро, съобщиха от МВР./ в.Труд