"Санди" издухва $100 млрд.

Животът

31-10-2012, 06:06

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Ню Йорк живее като във филм на ужасите

Ураганът "Санди" може да издуха 100 милиарда долара, изчисляват икономисти. Само за ден Ню Йорк се превърна в призрачен град. Хората изпразниха магазините и се заключиха в домовете си като в сценарий от филм на ужасите. Финансовото сърце на САЩ - Манхатън, с Емпайър стейт билдинг, Рокфелер център, Уолстрийт, в продължение на няколко часа гледаше безпомощно апокалипсиса.

Ураганът връхлетя Голямата ябълка със 130 км в час, уби най-малко 34 души и остави 6,5 милиона без ток. 15 от жертвите са загинали в Ню Йорк след като дървета са паднали домовете или автомобилите им. Един човек е загинал в Канада. При преминаването на урагана през Куба и Хаити загинаха 67 души.

Икономистите нямат точна прогноза за размера на очакваните щети, но сумата може да варира от 2 до 100 милиарда долара. Сумата се сформира от преки щети плюс евентуалните икономически загуби. Според други анализатори загубите за икономиката може да възлязат на 10 млрд. на ден. Голяма част от тях ще са за застрахователните компании, които се очаква да изплатят поражения между 10 и 30 млрд. долара.

Ураганът Санди, който е един от най-силните в историята на САЩ, връхлетя източните щати и уби хора в щатите Ню Йорк, Ню Джърси, Западна Вирджиния, Кънектикът, Пенсилвания и Мериленд. Повечето смъртни случаи са от токови удари, пътни произшествия и пометени от поривите дървета. В Канада също е загинала жена, след като е била ударена от летящ пътен знак в Торонто. Американският президент Барак Обама обяви щата Ню Йорк за зона на "голямо бедствие", предаде Би Би Си. Това дава възможност щатът да получи федерална помощ.

"Тук е пълна разруха, никога през живота си не съм виждал подобна стихия", разказа Питър Сандомено, който бе евакуиран от Ню Джърси. В Батъри парк на южния край на Манхатън бяха регистрирани рекордно силни ветрове и 4-метрови приливни вълни, като морска вода е проникнала и в метрото.

Нюйоркската фондова борса за втори ден остана затворена. Големи райони от Манхатън са наводнени и потънали в мрак, а 250 000 жители на квартала останаха без електричество. Строителен кран се срина до недовършен небостъргач скоро след като властите евакуираха района. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че аварийното електрозахранване в университетската болница в града е спряло и властите преместват болните оттам.

Същевременно избухнаха и няколко пожара от прекъснати електропроводи. Огромен пожар унищожи близо 50 къщи в квартал Куинс, който беше силно наводнен. Поради наводненията пожарникарите бяха силно затруднени да овладеят огнената стихия.

Седем тунела на нюйоркското метро бяха наводнени. "Нюйоркското метро е на 108 г., но никога не е било изправяно пред толкова опустошителна катастрофа, каквато видяхме миналата нощ", заяви Джоузеф Лота, директор на службата за обществен транспорт. Повечето наводнени тунели се намират под Ийст ривър, която минава край Манхатън. Полуостровът, където не е ясно дали и седмица ще стигне за възстановяването на електрозахраването, приличаше на филм на ужасите, с плаващи по улиците реки коли.

Почти 400 000 потребители останаха без електричество във Вашингтон и предградията му, както и в Балтимор, щата Мериленд. В самия Вашингтон без ток са 40 000 домове. Очакваше се силните ветрове и дъждове да продължат в района на столицата до снощи и въпреки че те постепенно отслабват, скоростта на вятъра още дълго време ще продължи да бъде достатъчно опасна. Във Вашингтон започнаха да се наводняват отделни улици. По-рано Националната метеорологична служба предупреди, че в близките дни може да се очаква най-силното наводнение за последните 16 г. Над 1 милион души в около десет щата бяха получили нареждане да се евакуират.

Скъсана дига потопи три града в Ню Джърси, съобщи полицията. Ралф Верди, който е началник на полицията в Литъл Фери, заяви пред Си Ен Ен, че нивото на водата се е повишило с 1,2 до 1,8 метра в някои области.

"Беше изключително тежка нощ. Все още няма ток. Правим всичко възможно. Точно сега градът ни е в истинска беда", допълни той. Щатската полиция на Ню Джърси потвърди в Туитър инцидента в град Мууначи, близо до Литъл Фери, без да дава повече подробности. Скъсването на дигата на река Хейкенсак наложи мобилизацията на полицията и националната гвардия, които се притекоха на помощ на жителите. Инцидентът стана в ранните часове на вторник, като за щастие се размина без жертви. Властите евакуираха хиляда жители./в.Стандарт