Българката къта кинти до 35, после става бизнес дама

Най-доброто от печата

31-10-2012, 05:31

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Жените печелят с 16 на сто по-малко от мъжете

Българката къта пари до 35 години, а после започва да прави бизнес. Нашенките решават да работят за себе си едва след като са събрали начален капитал, вместо да теглят кредити. Почти всички жени предприемачи у нас започват бизнеса си със собствени пари  и с помощ 

от приятели. Това обясни зам.-шефът на Асоциацията на жените предприемачи в България „Селена” Юлияна Минчева на международна конференция в София.

 

Събирах пари от заплатата си. Малко по малко реализирах проекта си, обясни собствения си опит 34-годишната собственичка на консултативен център Ива Василева.

 

Според Минчева трябва да се помисли за ниски лихви при банкови кредити за българките предприемачи. Общините можели да подадат ръка на находчиви жени, като станат гарант за проекта, който ще създаде нови работни места. Според данни на асоциацията българките не отстъпват по бизнес начинания на жените от останалите страни в ЕС. В Европа и у нас 30% от предприемачите са представителки на нежния пол. Родните бизнес дами са развиват предимно във феминизирани професии – създават модни къщи, детски градини и домове за възрастни. В същото време обаче едва 16% от директорските постове в публични компании у нас се заемат от жени, а средният процент за ЕС е 14. Както „Монитор” писа, преди седмица Еврокомисията отложи директивата, според която до 2020 година 40% от компаниите в публичния сектор трябва да се управляват от жени. България и още 8 страни изразиха несъгласие с подобна квота. Според Министерството на труда и социалната политика фирмите трябва да се управляват на база умения, а не пол.

 

Разликата в заплащането за една и съща позиция между двата пола у нас пък е 16%. За да догонят възнагражденията на силния пол, дамите трябва да работят годишно с 40 дни повече 

от мъжете, изчисляват от Българския хелзинкски комитет. Дискриминацията се усеща най-силно при възрастовата група между 35 и 44 години, при която жените получават средно над 21 на сто по-малко от мъжете. Причините за това са, че жените носят семейната тежест и излизат в отпуски по майчинство.