Изверги на свобода

Най-доброто от печата

31-10-2012, 05:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Поради страннности в законодателството, някои жестоки убийци си живеят на свобода

Безспорно серийните убийци са сред тези престъпници, които полицията най-трудно залавя. В над 90% от случаите извергите убиват в продължение на повече от десетилетие, преди най-накрая разследващите органи да успеят да хванат следите им и да ги арестуват. А след като веднъж бъдат задържани, съдбата на серийните убийци е повече от ясна – или доживотен затвор, или екзекуция.

Но това правило си има и своите изключения. Било заради някои странности в законодателството или чисто и просто недоглеждане, има доказани и осъдени изверги, които, въпреки жестокостта на престъпленията си, са оставени да си живеят спокойно и на свобода.

Николай Джумагалиев

Роденият в Казахстан Николай Джумагалиев спокойно може да претендира, че е един истински Ханибал Лектър, но от плът и кръв. Единствената разлика е, че Джумагалиев разполага с истински метални зъби. Действал през 80-те години на XX в. на територията на Съветския съюз, известният с прякора си „Металното чене”, изрод е сред най-зловещите серийни убийци канибали, за които светът е чувал. Подобно на Тед Бънди, Николай е чаровен и умен, човек, който с думите и поведението си лесно се харесва на околните, най-вече на младите дами, които убива и изяжда. Вероятният брой на жертвите му е между 50 и 100 жени. Освен това Джумагалиев често сервирал човешко месо и на нищо неподозиращите свои гости.

След като най-накрая е заловен и признава за престъпленията си, „Металното чене” е пратен в психиатрия в Узбекистан, откъдето успява дори да избяга. Намерен е бързо и отново е хоспитализиран. След по-малко от 10 години в психиатрията, Николай Джумагалиев е официално пуснат на свобода. Оттогава неговото местонахождение е неизвестно, като най-вероятно той си живее спокойно някъде из Източна Европа и като всеки друг свободен човек може да си пътува из целия свят.

Карла Хомолка

Карла Хомолка и Пол Бернардо са младо и симпатично семейство от Канада. Но само на пръв поглед. Двамата са сред най-ужасяващите семейни смъртоносни дуети в историята на серийните убийци. Малко преди сватбата Карла и Пол изнасилват брутално и убиват не кой да е, а родната сестра на Карла. После повтарят това упражнение нееднократно и с други млади дами. Когато е арестувана през 1993 г. и обвинена в две убийства по особено жесток начин, младата дама вече има изграден план. Тя дава пълни показания срещу съпруга си Пол Бернарди като в замяна получава сделка – лежи едва 12 години (за разлика от благоверния си, който получава доживотна присъда) и е освободена през 2005 г.

През 2007 г. Карла Хомолка напуска Канада и заживява, заедно с новороденото си дете, нормален живот (по нейните думи) някъде из Карибския басейн. Така че ако някога решите да отидете на екскурзия до Куба, Ямайка, Хаити, Доминиканската република или Пуерто Рико, бъдете на щрек, тъй като към всички други опасности на региона, вече се прибавя и наличието на доказан сериен убиец.

Юха Валикала

Въпреки че по чиста дефиниция не може да се счита за сериен убиец, Юха Валикала е изрод, за когото трябва да внимавате, ако решите да посетите Скандинавския полуостров. На 3-и юли 1988 г., току-що навършил 22 години, Юха открадва колело. Собственикът – Стен Нилсон и неговият 15-годишен син стават свидетели на обира посред бял ден и тръгват да преследват крадеца с надеждата да си върнат превозното средство. Но Юха няма да предаде така лесно трофея си – за да защити плячката си, 22-годишният мъж хладнокръвно разстрелва Стен и сина му, а после, за да довърши работата, нахлува в къщата на семейство Нилсон и застрелва и съпругата. Задържан от полицията една седмица по-късно, на Валикала е направен психотест, който заключава, че той е психически негоден да бъде съден и е пратен в психиатрия. След като изкарва 19 години там, като междувременно избягва цели 4 пъти от болницата, съдът във Финландия решава, че Юха Валикала вече се е излекувал и го пуска на свобода. Още в първия си ден на свобода той открадва автомобил, кара безразсъдно по улиците на Хелзинки и скоро пак попада зад решетките. Този път обаче за по-малко от година. От 2-и февруари 2009 г. Юха отново е пуснат да си живее свободно и да си пристъпва закона, когато сметне за необходимо.

Педро Лопес

За стария ни познайник Педро Алонсо Лопес вече сме ви разказвали. „Чудовището от Андите” вероятно има на сметката си над 350 жертви – всичките невръстни деца. Въпреки различните версии за това защо и как точно Антонио Лопес е пуснат на свобода, едно е факт – от 1998 г. „Чудовището” спокойно си живее някъде из Андите на границата между родната Колумбия и Еквадор и най-вероятно увеличава и без това огромната си сметка от хладнокръвни убийства.

Исей Сагава

В началото на 80-те години на XX в. японецът Исей Сагава е студент по авангардна литература в „Сорбоната” в Париж. През 1981 г. той кани своята холандска колежка Рене Хартевелт в дома си за „частно литературно четене и вечеря”. Надали когато е приемала поканата Рене е подозирала, че тя ще е основното ястие по време на вечерята. Въпреки че е обявен за невменяем, Исей Сагава все пак е настанен във френски приют и властите не си и помислят да го освобождават. Поне докато в случая не се намесва богатият баща на Исей. Заможният и влиятелен татко успява да премести сина си от Европа в родна Япония и заради липсата на сътрудничество между Франция и Япония, както и заради „грешки” в някои документи, Исей Сагава е пуснат на свобода едва 15 месеца, след като убива и изяжда Рене Хартевелт.

Към момента Исей Сагава води съвсем нормален живот в Токио, като дори има статуса на известна личност – той е чест гост на телевизионни и шоу програми, написал е две книги и често се снима в киното.