И Арктическия океан напълнихме с боклуци

Най-доброто от печата

31-10-2012, 06:36

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Плътността на отпадъците на квадратен километър се е увеличила повече от два пъти

Острови от пластмасови отпадъци плуват в Тихия океан, връх Еверест е замърсен от боклуците на покорителите му, но досега не се знаеше, че дори Арктическият океан е на път да заприлича на сметище. Германски учени откриват с ужас на дъното му отпадъци от всякакъв вид, пише в. „Фигаро“. Биоложката Мелани Бергман от Института „Алфред Вегнер“ за полярни и морски проучвания изучава живите организми в дълбоките води на Фрам - мястото, където Гренландия се разделя от норвежкия архипелаг Свалбард. Разглеждайки снимките, направени от подводен робот на дълбочина 500 м., тя забелязва, че боклуците на дъното са се увеличили. Тя и колегите й сравняват над 2000 снимки, направени в периода 2002-2011 г. .
Изводите: плътността на отпадъците на квадратен километър се е увеличила повече от два пъти и вече е сравнима с концентрацията, регистрирана в подводен каньон в района на Лисабон, Португалия. Океанографите търсят обяснение за това струпване на боклук в течението, отнасящо ги от норвежкия бряг или в топенето на ледовете, които преди това са били естествена бариера.
Повече от половината (59%) от отпадъците са пластмаса. На такава дълбочина е невъзможно да се извърши някакво почистване, притесняват се учените.