Магистрала "Марица" замръзна заради финансови машинации

Мисия Пловдив

31-10-2012, 07:42

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Фирма "бушон" дължи близо 3 милиона лева на строителите

Строителството на автомагистрала „Марица” е спряно заради финансови неуредици между строителните фирми. Въпреки че държавата се е разплатила, работниците не са получили и стотинка за последната година. По случая тече проверка в Агенция „Пътища”.

Преди 2 години сдружение "Марица Хайуей" печели търга за строителството на магистралата. Фирмите от консорциума гарантират, че имат техника, за да изпълнят поръчката в срок. Вместо да подсигурят машините обаче те наемат други 34 фирми, които да свършат работата. Сега държавата плаща на сдружението, но парите потъват. Към момента дългът е стигнал близо 3 милиона лева.

Договорите се сключват с дъщерна фирма, която работниците определят като „бушон”. Не може една фирма да прави договори за милиони с активи за 2 лева. Аз, ако заведа дела, какво да взема от тая фирма - тя няма нищо на нейно име, казва Дели Леманов - управител на строителна фирма, цитиран от бТВ. Държавните институции обещават до седмица подизпълнителите да получат част от парите си. От пътната агенция обаче посочват, че нямат юридическата възможност да санкционират нарушителя. Досега строежа се изпълнява по договор. Забавените пари са вече взаимоотношения между трети лица, коментира Лазаринка Стоичкова - член на управителния съвет на АПИ.

Лот 2 на магистрала АМ "Марица" се строи основно с европейски средства. Година преди планираното откриване, работата по отсечката Димитровград- Харманли е спряно.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"