Разкриха бизнесмените с досиета в ДС

Животът

31-10-2012, 08:17

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Агентите Митко, Борис и Николов изплуваха в КРИБ

Собственикът на компанията за превози "Карат-С", който е и председател на Асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, Миролюб Столарски, е бил агент Митко в бившата Държавна сигурност. Той е сътрудничил на второ, трето и осмо управление. Вербуван е през 1988 година. Това разкрива проверката на Комисията по досиетата сред членовете на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. В доклада се казва, че има данни за сътрудничеството на Столарски и след 10 ноември 1989 г.
Сред оповестените имена е и това на Маргарит Тодоров, основател на "Домейн Бойар". Той е вербуван през 1978 година, като е сътрудничил на Второ главно управление както и за няколко други управления под псевдонима Николов. Член е на управителния съвет на КРИБ.
Друг известен бизнесмен, за който са установени документи за принадлежност към структурите на ДС, е Лукан Луканов. Той е бил щатен служител на Софийско градско управление на МВР, като е назначен за разузнавач през 1984 година. Започва частен бизнес през 1991 г. Собственик е на софийската компания за козметика и парфюмерия "Арома", която той приватизира чрез фирмата "Астера" с първия заем, отпуснат на частна българска фирма от ЕБВР през 1996 г.
Емилиян Абаджиев - агент Стефанов, е сътрудничил на Второ главно управление.
Отново обявени и при тази проверка са Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ. Той е бил щатен служител на Първо главно управление като през 1982 година е назначен за разузнавач.
С това решение Комисията разкрива и сътрудничеството на Красимир Станев, изпълнителен директор на "Албена"АД, който беше оповестен и при предишни проверки. Той е бил вербуван през 1989 г. и е сътрудничил като агент Борис.
Сред вече оповестяваните имена е и това на Илиян Василев, вербуван през 1988 г. и работил под името Сашо-11, сътрудничил на Първо главно управление. Той е заемал различни високи постове в годините – оглавявал е Агенцията за чуждестранни инвестиции, бил е посланик на България в Москва между 2000 и2006 г., а в момента е енергиен експерт, посочва вестник Дневник.
Членът на консултативния съвет на КРИБ Пламен Илчев, е сътрудничил на няколко управления, сред които Първо главно, като агент и секретен сътрудник под имената Пирински и Балканев.
Общо са проверени 44 души, участвали от ръководството на Конфедерацията, посочват от Комисията по досиетата.