Денят на Черно море е

Животът

31-10-2012, 09:30

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днес празнуват 16 милиона души от 6 държави

Днес е международният ден на Черно море. Денят се отбелязва от 16 години, когато на 31 октомври е подписан Стратегическият план за Черно море.

През 1996 година правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни, пише news.bg.

Днес празнуват 16 милиона души от 6 държави - хората, които живеят по крайбрежието на Черно море. 16 години след подписването на Стратегическия план учените отчитат признаци на подобрение в опазването и възстановяването. Все пак способността на Черно море да се възстановява е близо до критичната си граница и ако тя бъде премината, промените и в биосферата, и в живота на хората, ще станат необратими.

Най-сериозна заплаха за екосистемата на Черно море са замърсяването, свръхуловът на риба и неустойчивото развитие на крайбрежието.

В деня на Черно море учените напомнят, че всеки от нас може да помогне за опазването му - като не оставя боклук по плажа и не изхвърля безразборно найлонови торбички, не излива мазнини и опасни химикали в канализацията и пести водата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен