Зловещият 31 октомври или какво се случи на тази дата във времето

Животът

31-10-2012, 09:35

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Урагани помитат хиляди в Индия, тръгва Реформацията, а църквата почита Свети Лука

31 октомври е противоречив в календара повече от 6 века. Събития белязали тази дата са дали повод повече за страх, отколкото за радост като се изключат рождениците.

Датата е оспорвана заради християнски празник и събитие, които днес стават повод за много сблъсъци . На този ден се почитат мъченически загиналите за вярата светци, а според православните християни е Ден на свети Лука, ученикът на Христос. Сега обаче датата е по-известна с Хелоуин, нещо което никак не се нрави на църквата.

Същевременно това е датата, на която е дадено началото на Реформацията.  На 31 октомври  Мартин Лутер заковава списъка със своите 95 тезиса на вратата на църквата във Витенберг. Така започва вълнатата на протестанството срещу властта на католическата църква и паричното изкупуване на греховете, през 1517 година.

Един век по-рано на същата дата пък Хенри VI за втори път става крал на Англия за негов и на кралството ужас, тъй като властта му се свързва само с войни без хубав край за народа, а финалния ефект за самия него от този напън е тежко психично разстройство, което води след себе си Войната на Розите.

Известно време преди това, 485 година Ромул Августул е провъзгласен за римски император. Пак лошо, защото тази роля той играе само едно лято. Това добре, ама с ловкост успява да сложи края на Западната Римска империя.

 Почти 300 години по-късно Никифор I е провъзгласен за византийски император, ама и той не е талисманчето на империята, защото управлението му се определя като един крайно лош период. Тоест и народа и историците му слагат „слаб две”, а доста загиват в името на тази оценка.

Явно кофти дата, която носи щастие само за англичанинът Хъмфри Деви, който патентова миньорската лампа.

Така или иначе 31 октомври се свързва с тежки катастрофи. През 1876-а огромен циклон помита Индия и 200 хиляди загиват. 40 години след това, датата се смята за ЧРД на най-унищожителната грипна епидемия в Европа. В нея само за няколко месеца умират над 20 милиона души. За капак 3 години по-късно Бенито Мусолини става министър-председател на Италия. В Алжир избухва възстание за национална независимост на Франция, а година след това започва и Суецката криза. Министър-председателката на Индия Индира Ганди е убита от двама сикхи от охраната й на този ден. Само преди 13 години египетският пътнически Боинг-767, прелитащ от Ню Йорк до Кайро, катастрофира край бреговете на Масачузетс, загиват 217 души. Датата 31 октомври се смята за зловеща не само заради тези елегатно събрани в историята факти, затова най-добре да избягвате днес да вземате важни решения.