Документална фотоизложба преподава "Урок по история"

Мисия Бургас

31-10-2012, 09:46

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Изложбата бе открита от бургаския губернатор Константин Гребенаров

Oбластният управител Константин Гребенаров откри документална фотоизложба „Урок по история... урок по достойнство – 100 години Балкански войни 1912 - 1913 г.” Изложбата е подготвена от екип съидейници от Регионална библиотека „П. Яворов”, Регионален исторически музей, Държавен архив и Областна администрация Бургас и е част от богатата програма, която Областният инициативен комитет е подготвил по повод годишнината. В навечерието на един от духовните български празници има възможност да разгледа представените в изложбата моменти от войната и в тила.

В 15 табла са отбелязани най-значимите битки на 24 пехотен Черноморски на н.в. Царица Елеонора полк – Лозенград, Люлебургаз – Бунархисар, Чаталджа. Отделено е подобаващо място на ефрейтор Иван Неделчев Арабаджиев, който пленява турското знаме в епичните боеве при Бунархисар на 18 октомври 1912 г.; на офицерите от 24 черноморски полк.

В отделно табло са представени и нововъведенията във военното изкуство, които са плод не само на новите технически средства, а най-вече на бойното майсторство на българската армия. Нейното изкуство става обект на изучаване във военните академии на всички европейски държави.

Специално внимание е отделено и на Георги Шагунов – композиторът, който превръща всяка емоция от войната в музика, в марш. Интерес представлява по-малко известното за живота в тила от документи и решения на общинските съвети по време и след войните.

 За войната България мобилизира 714 000 човека – няма българско семейство, което да не е изпратило баща, брат, любим... Във войната реално участва целият български народ. Тя е ярък израз на стремежа на народа към свобода и национална цялост.

Благодарение на съдействието на Община Бургас бургазлии могат да разгледат изложбата, подредена във витрините срещу Часовника, в продължение на 15 дни. Предвидено е тя да пътува през цялата година на честванията и да бъде представена в 13-те общини на областта. Изложбата е насочена предимно към подрастващите и цели да стимулира тяхното чувство на патриотизъм и родова памет. Днес петокласниците от ОУ „Княз Борис I” разгледаха фотосите заедно с губернатора.             

Официалното откриване на изложбата уважиха началникът на Военноморска база Бургас - комодор Митко Петев, заместник- командирът на базата капитан 1-ви ранг Мален Чубенков, заместник-кметовете на общините Айтос и Приморско - Димитър Димитров и Милчо Милев, капитан І ранг от резерва Милан Миланов- председател на Съюз на сержантите и офицерите от запаса и резерва и членове на съюза.