Още 11 камери ще ловят джигити в Пловдивско

Мисия Пловдив

31-10-2012, 10:20

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Новите "очи" ще снимат нарушителите от януари

Общо 332 стационарни и мобилни камери ще снимат денонощно шофьори нарушители по пътищата в страната до края на следващата година.

Досега "очите", които хващаха препускащите бясно водачи, бяха 133. Още 25 мобилни радара ще бъдат модернизирани и ще могат да снимат нарушителите от началото на януари, пише "24 часа".

През юни с решение на Министерския съвет бяха определени местата за 174 нови модерни стационарни камери. Това са т. нар. черни точки, където в последните 5 г. са станали голям брой тежки катастрофи.

В Бургаска област например ще има 9 нови камери, 6 от които на подбалканския път, а във Варна още две. В Пловдивско те ще са 11, а в Благоевградско ще се инсталират 22 уреда - по пътя за Банско и 5 на път Е-79.

Пътищата в Кърджали ще следят 14 камери. Преди те да заработят обаче трябва да се проведат няколко обществени поръчки и да се одобрят изпълнителите.

"Впечатляващ е ефектът как само с три камери, но с 10 празни кутии за тях, които бяха направени от инициативни бизнесмени в общината, беше понижена скоростта, и общият брой на нарушителите в област Стара Загора", коментира Димитър Мичев от Пътна полиция.

Там, където няма условия за стационарна камера, катаджиите ще пазят до преносими уреди, които също са предвидени за закупуване. Пълното  въоръжаване  с техника  на КАТ трябва да приключи до края на 2013 г., реши МС.

Шофьорите в София най-много нарушават ограниченията и прелитат с огромни скорости по оживените булеварди на града, без да се съобразяват с правилата за движение.

30 590 водачи са били снимани от камери на КАТ заради превишена скорост, показва статистиката на Пътната полиция за първите 9 месеца на тази година. Според нея следващите, които натискат силно педала с газта, докато минават покрай знаците за ограничение, са в района на Плевен, където има 12 104 нарушители, Бургас е с 10 334 глобени, а Сливен с 9782.

В столицата е предвидено да се поставят още 15 стационарни камери, които ще бъдат разположени на повечето скоростни булеварди.