Македонци, не сте готови за Европа, рече Плевнелиев

Спрете с антибългарската си кампания, зове още президентът

Македония не е готова за членство в ЕС, заяви президентът на България Росен Плевнелиев.

"Властите в Скопие ще отключат перспективата за еврочленство не чрез пропаганда и маркетинг кампании, а чрез реални реформи и действия за добросъседство. Не отричаме европейската перспектива на Македония, помагаме им и ги подкрепяме, но те още не са готови".

Това заяви президентът преди срещата си с еврокомисаря по разширяването и по политиката за съседство Щефан Фюле.

Според Плевнелиев България "не може да даде евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България". "Стратегически важно за дългосрочната стабилност на Балканите е в Скопие да започнат да прилагат европeйския подход към съседите, без провокации, без претенции и без манипулации. Крайно време е управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания, с подмяната и манипулирането на историческите факти. Отговорният европейски подход към съседите и към следващото поколение е да запазим и съхраним историята такава, каквато е", каза още Плевнелиев.

"Всички знаем, че Македония трябваше да чака дълго време пред една затворена врата, очаквайки членство в НАТО и ЕС. Аз съм от онези хора, които твърдо вярват, че не е добре да оставяме партньорите дълго да чакат пред вратата. Вярвам, че интеграцията е най-доброто средство да се справим с национализма и съм убеден, че изолацията подхранва национализма", каза от своя страна еврокомисарят Щефан Фюле.