Батков продава Левски на руснаци

Спорт

31-10-2012, 12:27

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sportline

Всичко от Автора

"ВТБ Кепитъл" става мажоритарен собственик на клуба

Мажоритарният собственик на Левски Тодор Батков притесни част от акционерите в клуба, след като афишира намерението си да вдигне уставния капитал на клуба. По този начин той щял да умножи собствените си акции, които впоследствие да продаде, и по този начин новият акционер да изплати дългове на "сините" към негови фирми, алармират вложители в отбора.

За бъдещ нов голям акционер в клуба от "Герена" се сочи руската Външнотърговска банка, която наскоро стана втори генерален спонсор на клуба. Очаква се Батков да продаде акциите си и банката да стане мажоритарен собственик на Левски, пише SPORTLINE.BG. От пресофиса на финансовата институция отказаха всякакъв коментар. Ако нещата се получат все пак, се очаква в управата да влезе и бившият финансов министър Милен Велчев, който представлява интересите на банката в България.

Батков направи интересно изказване по повод дълговете на "сините" към него и свързани с адвоката фирми. Той припомни, че гратисният период за финансов феърплей на ФИФА изтича и проблемът трябва да бъде решен.

"Тъй като гратисният период за финансов феърплей на ФИФА изтича, трябва да решим проблема с дълга на клуба към мен и мои фирми. Трябва да вдигнем капитала и тези задължения да влязат там. Капиталът на дръжеството ще стане около 20 милиона, с дългосрочни активи и стадион на стойност 40 милиона. От своя страна Левски ще се превърне в едно дружество без дългове и може да бъде кредитирано от банки", обяви Батков.

В момента уставният капитал на "Професионален футболен клуб Левски" АД е точно 750 000 лева според търговския регистър. Той е разделен на 500 000 лв. В поименни активи и 250 000 акции от по левче на приносители. Собственост на Тодор Батков са акции на стойност 445 470 лева. С толкова актив на практика адвокатът може да взима еднолично решенията, защото той е повече от половината от уставния капитал, обясняват финансисити.

Засега самият Батков не е разяснил на акционерите и работещите в клуба какви са намеренията му, заради което те подозират, че вдигането на капитала ще се осъществи до края на футболния сезон. Точно тогава УЕФА затяга още повече правилата за футболен феърплей.  Според новите изисквания клуб, който не намалява дълговете си ежегодно, няма да получи лиценз както от европейската централа, така и от националната.

"Не мога да коментирам намеренията на Тодор Батков, защото той не е запознал никого в управата с тях, коментира финансовият директор Константин Баждеков. - Но нямам притеснения за бъдещето, нито споделям тези на другите акционери, че може те да бъдат по някакъв начин излъгани. В нашия клуб всичко е прозрачно, що се отнася до финансите. Ясни са балансите, всичко се декларира - заплатите, премиите, фактури имаме за всичко, което правим".