От утре кафето от автомат само с благословията на НАП

Мисия Пловдив

31-10-2012, 12:42

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Данъчните започват масови проверки на вендинг машините

Автоматите на самообслужване, които нямат дистанционна връзка за отчитане на оборотите в сървърите на НАП от утре, ще бъдат запечатвани, предупреждават от Националната агенция за приходите. Машините, на които няма обозначение за собственика им, могат да бъдат иззети.

До тази сутрин над 300 вендинг машини в Пловдивско са осигурили дистанционна връзка с НАП.

829 са свързаните апарати на самообслужване в Южна България на територията на шестте области, които контролира териториалната дирекция на НАП – Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Смолян и Кърджали. 767 от тях са машини за продажба на стоки – кафе, храни и други, останалите са развлекателни колички и детски клатушки.

Законът задължи собствениците на автомати на самообслужване да свържат устройствата си с приходната агенция до 31-ви октомври. Работата на вендинг машини без фискални устройства може да доведе и до налагане на санкция, достигаща до 10 000 лева.

От 1 ноември инспекторите на НАП започват проверки. Отсрочка не е предвидена.

До момента около 2 500 машини в страната отчитат оборотите си чрез дистанционна връзка с НАП. По данни на бранша към момента оперират между 15 000 и 25 000 автомата на самообслужване. За клиентите на автомати на самообслужване е важно да знаят, че номерът на касовата им бележка се изписва на електронен дисплей, хартиен касов бон не се отпечатва.