Турски дипломат с нота за геноцида

Мисия Пловдив

31-10-2012, 13:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Южните ни съседи похвалиха Ямбол, че се отрече от признаването на арменския геноцид

Развитието на нови бизнес и културни взаимоотношения обсъдиха областният управител на Пловдив Здравко Димитров и колегата му от Одрин Хасан Дуруер, който предвождаше 12 – членна делегация от южната ни съседка. На срещата присъстваше и кметът Иван Тотев. По думите на държавните мъже изграждането на мостове между двете области могат да донесат само позитиви – както за бизнеса, така и в областта на образованието и отношенията между младите и обмяната на знания. 

Освен с позитивни послания и предложения, одринският областен управител пристигна в Пловдив и със специална нота. Той изрази положителелна оценка за решението на ямболския общински съвет, който миналата седмица отмени решението си за заклеймяване на арменския геноцид. Със зачеркването на признатия вече геноцид местният парламент в Ямбол сътвори световен прецедент. Нито една от 30-те държави или от останалите градове, признали трагедията, не са се отказали от позицията си.

Ситуацията за Пловдив в случая е повече от деликатна, защото нашият град е сред тези, които на общинско ниво са приели декларации за признаването му наред с Шумен, Добрич, Бургас и Ямбол, преди да се отметнат съветниците. България не е признала на парламентарно ниво арменския геноцид.

Отмяната на решението на ОбС-Ямбол се случва по инициатива на ГЕРБ, след натиск от страна на местни бизнесмени, чиито съвместни проекти с турските им партньори именно от Одрин се провалили, посочва в. „Сега“. Припомняме, че декларацията в Ямбол е приета от предишния общински съвет през 2010 г.