20 глобени с 2 стотака за нечипирано куче

Мисия Бургас

31-10-2012, 13:11

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Екоинспекторите се пуснаха на масирани проверки

Масирани проверки на собствениците на кучета започват служителите на общинската еко дирекция, съобщиха от местната администрация.

На прицела на инспекторите са любителите на четириноги, които обаче не са поставили задължителния чип на животното си. От общината съобщиха още, че санкцията за недобросъвестните собственици е още по-солена след последните промени в закона и вече е 200 лв. До момента новата глоба е наложена на 20 стопани.

Съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност, всеки собственик е длъжен при навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст, да го регистрира при ветеринарен лекар. При регистрацията се поставя микрочип, който съдържа идентификационен код и индивидуален номер на животното. Освен това собствениците трябва да подадат декларация в дирекция "Околна среда" в едномесечен срок от датата на придобиване на домашния любимец. При подаване й се представя още паспортът на кучето и документ за платена такса. По този начин ще се създаде база данни за домашните кучета и ще повиши контрола при отглеждане им.

От там напомниха още, че е забранено разхождането на животни в дворовете на учебните и детските заведения, спортни зали и площадки, стадионите, охраняемата плажна ивица, тревните площи на районните паркове и градини. Извън забранените места разходката е позволена само с каишки, а за средни и едри породи и с намордник. Собственикът е длъжен да отстранява замърсяванията, причинени от животното.

След оплаквания до кмета, че за дребните породи е опасно да са заедно с по-едри екземпляри в специално оградените зони за свободни разходки, се търси възможност за обособяването на кътове за дребосъци.

Извадка от ЗВМД:

 Чл. 172. Собствениците на животни-компаньони са длъжни:

1. да вземат мерки животните да не замърсяват обществени места, като почистват мястото след дефекация;

2. да вземат мерки животните да не създават опасност за хора или други животни;

Чл. 426. Който не изпълни задължение по чл. 172, т. 1 или 2, се наказва с глоба в размер 100 лв.

Чл. 177. (1) Забранява се:

3. извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета - и без намордник;

4. разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

Чл. 428. Който наруши забрана по чл. 177, ал. 1, т. 3 или 4, се наказва с глоба в размер 100 лв.

Чл. 174. (1) Собствениците на кучета, навършили 6-седмична възраст, ги представят на ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика, за издаване на паспорт по образец, ваксинация и обезпаразитяване.

(2) При навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст собственикът регистрира кучето при ветеринарен лекар.

(3) При регистрацията на кучето ветеринарният лекар поставя микрочип, които съдържат идентификационен код по Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици на населеното място и индивидуален номер на животното.

Чл. 429. (1) Собственик на куче, който наруши изискване по чл. 174, се наказва с глоба в размер 200 лв.

(2) Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция 200 до 400 лв.