"Червени" сигнали за злоупотреби в София

Мисия София

31-10-2012, 13:34

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

БСП души около столичните обществени поръчки

Сигнали, свързани с обществени поръчки в Столична община, ще внесат депутатите от Коалиция за България в комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Председателят на групата общински съветници от БСП Жельо Бойчев настоя комисията на Яне Янев да започне да за занимава с начина, по който Столична община управлява парите на софиянци.

Бойчев представи сигнал, базиран на доклада на Сметната палата, в който се констатират нарушения, пропуски и злоупотреби при провеждането на обществени поръчки в София. Бойчев даде пример с обществена поръчки, при която е постъпила само една оферта – тя е на фирмата "Аксиор", която е свързана с кръга на Андрей Иванов.

Шефът на групата червени съветницинастоя да бъде разгледан и сигналът за далаверите в транспорта в София.

"Транспортът продължава да бъде черна дупка. От там ще излизат много скандали", изтъкна Бойчев, цитиран от "Фокус".
Общинският съветник Борис Цветков отбеляза, че през последните години Столична община изразходва стотици милиони за детските градини и ясли, но недостигът на места в тези заведения е голямо. Цветков внася конкретни документи за нарушения при строителството и ремонта на детски градини и училища.

"Само при проверки на пет районни кмета на ГЕРБ са доказани щети за над 2 млн. лв.", подчерта той. Цветков напомни за протеста на майките и коментира, че от парите, от които те имат нужда, не могат да се взимат комисионни.

"Каква е гаранцията, че исканите от ГЕРБ 30 млн.лв. няма да отидат за същите съмнителни корупционни схеми на кметове на ГЕРБ и на приближени до властта фирми?", попита общинарят.
Депутатът Антон Кутев пък обяви, че внася сигнал за имотите на Андрей Иванов.

"Това е сигнал, правен от Яне Янев и след като самият той е подал сигнала, да го разгледа", настоя Кутев.
Мая Манолова отбеляза, че в комисията представителите на ГЕРБ и самият Яне Янев отказват да разглеждат сигнали, които се отнасят до корупцията на днешния ден.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"