Расте интересът и парите в приемните грижи в Бургас

Животът

31-10-2012, 14:09

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Преди година градът беше в края на класацията по приети деца в нужда

27 семейства са станали приемни родители от 2008 година до сега. Данните сочат, че най-много желаещи в Бургас има през последните 12 месеца, съобщи Елена Инджова - шеф на отдела "Закрила на детето" в Бургас.

Според нея през поледните години има все по-голям интерес към професионалното и доброволно приемане на деца в риск и без семейства в града.

"Хората все повече се интересуват и питат за това, а същевременно от един месец и условията за тази дейност значително се подобриха", разкказва специалистът.

Тя съобщи още, че от месец септември в системата има доста новости, които ще дадат по-голяма сигурност, както за децата без семейства, така и за хората, които ще ги отглеждат.

вече е създадена специална петчленна комисия, която ще прецезира кандидатите и ще им съдейства в чисто бюрократичен план за реализацията им като приемни родители.

След като кандидатите бъдат одобрени те ще минават и през специални курсове, а после в рамките на 12  месеца от Комисията ще ги посещават и ще извършват наблюдения.

Средствата от началото на откроври за отглеждане на малко дете в приемно семейство вече са 464 лева, без към тях да се броят отпусканите от общината и държавата за детски.