Потърсете спомени от Балканските войни в семейния архив, призова губернаторът

Мисия Бургас

31-10-2012, 14:23

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

"Издирвателската" кампания стартира от днес

„Бургазлии потърсете в семейния архив спомени от Балканските войни”- това е апелът, който отправят към жителите на областта от Областния инициативен комитет за честване 100- годишнината от събитието.

Днес областният управител Константин Гребенаров, началниците на Регионалния инспекторат по образование и Държавен архив-Бургас - инж. Виолета Илиева и Данка Георгиева, обявиха пред медиите две кампании - част от календара на мероприятията, насочени основно към младите хора.

Целта на „Балканските войни в семейния архив”       е бургазлии да погледнат отвъд известното за войната, учениците да се обърнат към своите родови корени и да потърсят документи, картички, писма и главно снимки, които да се предадат на съхранение в Държавен архив – Бургас. Това ще помогне за попълване на „белите петна” за Балканските войни и последвалата я бежанска вълна, а предоставените материали ще се пазят за идните поколения. Фокусът на издирвателската кампания ще бъде как войната променя ежедневието на хората. Какви са спомените на участниците във войната, както и на техните близки, какъв е бил животът в окопите, как са изпращани и посрещани войниците – спомени запазени в семейните архиви. Организаторите са убедени, че голяма част от историята ни е заключена в отделните български домове и чрез тази кампания ценните лични спомени ще достигнат до широката общественост и бъдещите поколения.

Втората кампания, която ще се проведе във всяко училище в областта е конкурс за рисунка, посветен на Балканските войни. Младежи в две възрастови групи от 6-ти до 8-ми клас и от 9-ти до 12-ти клас ще могат да споделят на белия лист важни моменти от хода на войните и героизма на българските войски. Крайният срок. Крайният срок за изпращане на рисунките в Регионалния инспекторат в Бургас е 28 февруари 2013. Всеки може да участва с по една авторска рисунка в размер 35/50 см., съобразена с темата. С отличените творби ще бъде подредена изложба, след което ще бъдат предоставени за съхранение в Държавния архив в града.

След обявяване на кампаниите Гребенаров награди ученици и учители от Професионална гимназия по електроника и електротехника, ОУ „Елин Пелин”, Професионална техническа гимназия и СОУ „Христо Ботев” – град Айтос, спечелили призови места в Националния конкурс за ученическо творчество на тема: „Балканската война 1912-1913 – война освободителна”. Есетата, стихотворенията, разказите, рефератите и рисунките на участниците от областта бяха наградени с грамота от името на вицепремиера на Република България Цветан Цветанов и с книги за Бургас. Младежите споделиха, че вдъхновение за участието си са почерпили от разкази за техни близки, участвали в събитията преди 100 години. Отличените творби учениците ще дарят за съхранение в бургаския архив.