Викове пред общината: Тепето не е частно, Бунарджика е наш (снимки)

Мисия Пловдив

31-10-2012, 18:29

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Територията е защитена, но имаме документи за строеж, обясни частният инвеститор

30-ина пловдивчани протестираха този следобед пред сградата на община Пловдив на площад „Ст. Стамболов”. Недоволството бе организирано във Фейсбук. Дошлите нададоха вик, пуснаха свирки и размахаха плакати срещу строежа на Бунарджика. Както Plovdivutre.bg вече писа "Галакси Пропърти Груп" ООД започна строеж на тепето, където ще вдига нова сграда на мястото на бившия ресторант "Голям Бунарджик".

Дошлите на площада настояват да видят техническата документацията и издадените разрешения за строителство. "Багери унищожават Бунарджика! Тепето се кърти и се е отворил огромен кратер в хълма", обясниха недоволните. "Това е защитена местност, кой е дал разрешителни да се строи? Пловдив е уникален с тепетата, защо да ги покриваме с бетон, вече унищожихме Марково тепе", възмутен е Кирил Ценев. "Ако документите са подписани от министерството на околната среда и водите и там ще протестираме", заканиха се пловдивчани.

Младежи направиха исторически преглед и припомниха, че през 1895 г. Фердинанд е искал да строи дворец на Бунарджика, но тогавашният кмет Христо Г. Данов не разрешил с мотива, че "тепетата на Пловдив не са за продан, камо ли за подарък, та било то и на царска особа".

Към протеста се присъедини и PR –ът на дружеството-инвеститор Десислава Петрова. "Територията е защитена там, където няма постройки. Ние издигаме новата сграда на мястото на стария ресторант", обясни тя. "Къртим опасни камъни, а не тепето. Зданието няма да бъде по-голямо от предишното", коментира Петрова. По думите й "Галакси Пропърти Груп" има разрешение за строеж, издадено от общината, както и две съгласувателни писма от екоминистерството и от културното ведомство. PR-ът обеща в най-скоро време да организира среща между протестиращите и инвеститора на обекта.

"Галакси Пропърти Груп" ООД е закупило терена през декември 2011 година от частно лице. С близо 1 млн. и 500 000 евро ще се изгражда нова сграда. Зданието ще бъде на две нива и ще бъде готово за 9 месеца. Сградата ще представлява клуб с обществени функции, ще има зали за конференции, за делови срещи и за релакс. Планът включва и лоби бар на основното ниво. Модерната постройка ще е със зелен покрив от седуми – растения, които виреят като трева, но в по-малко почва.

В общината се обсъжда идея и за изграждане на лифт от подножието до върха на Бунарджика.