Децата рядко споделят семейните си проблеми

Общество

31-10-2012, 18:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Националната телефонна линия за деца 116 111 помага на всеки малолетен денонощно

Любовните връзки и сексуалните отношения са основният проблем, по който децата търсят консултации на националната телефонна линия за деца 116 111.

 

На второ място се нареждат взаимоотношенията с връстниците, а семейните проблеми са едва на трето място. Психо-социалните и училищни проблеми също са повод децата да търсят съвети на този телефон.

 

За последните десет месеца на него са приети общо близо 80 хиляди обаждания, заяви Марияна Банчева от Националната мрежа за децата.


Проведени са малко над 14 хиляди консултации. 13 хиляди от тях са поискани от самите деца; 1 008 са поискани от възрастен човек, но не родител на въпросното дете. Едва 645 родители са потърсили подкрепа заради проблеми на своите деца.

 

Банчева подчерта, че най-често се говори за насилие, когато има физическо такова. По думите й обаче, насилие също е и блъскане при разминаване по улиците, унижаване, обиждане, пренебрегване и всякаква форма на психически тормоз.

 

"Злоупотребата с каквато и да е форма на сила е злоупотреба с власт и е един от най-честите инструменти на родители и учители, когато трябва да се справят с нарушената дисциплина", обясни още тя. Според нея обществото в България е свикнало да говори по дадени проблеми едва, когато те са факт, а не да се работи за тяхното предотвратяване. С този факт Банчева си обяснява и камерния състав на медиите по време на пресконференцията.

 

Според Венцислав Панчев от фондация "Стефан Нойков" темата за насилието при децата не е чужда у нас, но все още някои неща се прикриват. Според него много важно е да се запитаме какво става в душите на тези деца, когато станат жертва на насилие.

 

Именно заради това Национална мрежа за децата и фондацията стартират съвместна инициатива - създаване на клип на тема "Лицата на насилието през погледа на децата".

В конкурса могат да участват ученици от 14 до 18-годишна възраст, които ще могат да покажат своето отношение в клип, съдържащ пантонимен етюд с продължителност до 5 минути. Учениците ще могат да разработят три подтеми: първата е "Насилието в приятелските и интимните отношения", втората е "Насилието в семейството" и третата е "Насилието в ежедневието".