Американци с апетит да градят АЕЦ "Белене"

Архив София

26-09-2012, 15:21

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

"Глобъл пауър консорциум" вече водят разговори с родната НЕК и руската "Атомстройекспорт"

Американският консорциум "Глобъл пауър консорциум" е заявил интерес за реализирането на проекта АЕЦ "Белене", съобщи на заседанието на парламентарната икономическа и енергийна комисия представителят на консорциума Самюел Реди.

Пред депутатите той представи параметрите на предложението в присъствието на министъра на икономиката Делян Добрев.

"Имаме интерес към проекта "Белене". В разговори сме с НЕК. Ние сме в контакт с няколко компании, които да се присъединят към консорциума. В етап сме на разработване на меморандум за членство в консорциума. Процедурата, която ще следваме, е следната – първоначално НЕК да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта "Белене", ще бъдат прехвърлени към проектната компания.

Много добре осъзнаваме, че този процес и проект са сложни по своята същност. Опитваме се да анализираме проекта във всички аспекти. В разговори сме с руската компания "Атомстройекспорт". Те изразяват интерес да водят преговори с нас.

Намерението ни е след оформянето на меморандума да пристъпим към реални действия с тях. Силно се надяваме, че ще намерим решение на отворените въпроси", каза той.

Самюел Реди обяви, че консорциумът не търсим никакви финансови гаранти от страна на българското правителството.

"Той ще е на 100% гарантиран от средства от американски компании", заяви той.

По думите му "Глобъл пауър консорциум" имат 30-годишен опит в атомния сектор в САЩ.

"Ние сме собственици на няколко хиляди мегавата в световен мащаб инсталирани мощности. Нямаме атомна централа, но въз основа на нашия експлоатационен опит мисля, че ще бъдем един успешен стопанин на тази мощност", каза в заключение Реди.

На свой ред енергийният министър Делян Добрев посочи, че трябва да има решение на НС, което да упълномощи кабинета да води разговори.

"Възможността проектът АЕЦ "Белене" да се реализира като частен проект е единствената останала възможност", подчерта той.

Проектът "Белене" бе замразен през март тази година, след като през 2006 г., по време на управлението на Тройната коалиция, България и Атомстройекспорт сключиха договор за изграждането на втора атомна централа у нас.

Ипълнението на проекта обаче бе забавено заради спорове за цената и проблеми с финансирането.

През 2010 г. Москва предложи да отпусне кредит за "Белене", но правителството ни отказа и обяви, че ще търси стратегически инвеститор.