Огледай се, ослушай се - будителите идват

Животът

01-11-2012, 08:00

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Величието на родните просветители грее от тетрадките

Утре е 1 ноември – Денят на народните будители. Мнозина българи вероятно си мислят, че този празник е посветен на герои от отминали времена, които днес не могат да се появят и да поведат народа към подвизи. Истината обаче е точно обратната - в този век на тотални свободи и модерни комуникации вече кажи-речи всеки е будител. Родният културен пейзаж е толкова гъсто осеян със светила, че да си будител е по-скоро норма  – дори водопроводчика и ученичката, които вадят Х пред скоба в рекламата имат заклети фенове.

Както може да се предположи най-популярните народни просветници красят ученическите тетрадки. Така всеки родител само с един бърз поглед по бумагите може да познае кой буди пък и кой приспива неговите деца. Несъмнено първи в тази класация ще се нареди най-ярката звезда на родния поп-фолк - Азис. Освен музикален гений той е още лидер на транссексуалната революция в България. Затова напълно заслужено изгря на цял куп раници и други ученически пособия, които обаче се оказа ще се продават само в чужбина. Язък. Сега той ще се обиди на това пренебрежително отношение и ще ни лиши от културно наследство.

Има обаче и друга светлина в тунела. Рап изпълнителите също са едни модерни будители. Най-изявен сред тях е разбира се Мишо Шамара - блестящият уличен поет, който възпя трикольора и го сравни с комбинация от марихуана, кокаин и женски мензис. Ужасните съдебни власти се възпалиха и поискаха да го цензурират за около 2 години в някоя килия. Гордият стихоплетец обаче ловко се измъкна, размахвайки словесната си шпага наляво и надясно, за което беше отличен и от Европейския парламент. Шамара дори даде интервю за Би Би Си, които го сравниха с „Пуси Райът”. Явно и на варненеца му предстои световна слава и няма да остане дълго сред нас.

Положението при книгите е малко по-особено. Като начало ДДС-то за тях все още е по-високо от това за хазарта. Това не пречи на родните автори да се изявяват. В мига, в който представят своите творби пред публика обаче те веднага биват заклеймявани като връзкари, комунисти или слуги на Сатаната. Книгите им не будят ентусиазъм у родните читателите и защото те са по-заети със западните автори и техните бестселъри от сорта на 50 нюанса рядко кафяво.

За да се сдобием с истинска родна литературна звезда ще трябва нов подход. За по-лесно ще накараме някой чужд писател да се засели тук и да тропа хоро, вместо да си кривим душата и да признаем подвига на роден автор. Известен напредък в това отношение вече демонстрира любимият на хиляди българки Хорхе Букай, който се вихри в пловдивска кръчма. Това е верният път към „светлите бъднини” – ще преборим явното изтичане на мозъци, като започнем масов внос на будители. Да заповядат Ким Кардашиян и Джъстин Бийбър.