Наркобосът Ицо Байков забегна в чужбина

Крими

01-11-2012, 06:11

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Байков бил разследван за грабеж и изнудване

Обявеният от МВР за наркобос Христо Байков не се е явил на делото срещу него в Софийския градски съд.

На 26 септември гангстерът трябвало да застане на подсъдимата скамейка с още 3-ма съучастници заради грабеж. През 2009 г. той и аверите му зверски пребиват Илиян Кралев и му отмъкват мобилен телефон и 1000 лева.

Съдии и прокурори обаче напразно чакат Байков, тъй като по информация на "24 часа" той е в чужбина. Отишъл там по примера на друг наркобос - Христофорос Аманатидис-Таки, който обаче бе засечен в Дубай и сега е в ареста.


"Не коментирам нищо, свързано с Христо Байков", лаконична бе пред "24 часа" съпругата му Светлана, потърсена за повече информация. Тя е активист на младежкото БСП и е спонсор на червената партия. Поддържа близки контакти с висши кадри на столетницата.

Христо Байков не е в България поне от 8 месеца, научи "24 часа". Адвокатите му представят пред съда болнични листове, написани на чужд език. Дали се лекува, от какво и къде, ще стане ясно в края на ноември, когато е насрочено следващото заседание по делото.

Престъпната дейност на Байков излезе на светло след разследване на "24 часа" преди година, от което стана ясно, че бандата му мачка дилъри и навлиза мощно на пазара с дрога. Байков и гардовете му карат скъпи джипове и ходят въоръжени до зъби.

След публикацията на "24 часа" той беше арестуван, но доказателствата за наркоразпространение се оказаха недостатъчни, за да бъде обвинен.
Байков има старо дело за грабеж и дори е арестуван за това.

Разследването е започнало още през 2009 г., но през 2011 г. съдът връща обвинителния акт на прокуратурата и прекратява делото. На едно от заседанията той е доведен с белезници, защото тогава е арестуван като организатор на престъпна група за разпространение на наркотици.

През август е внесен нов обвинителен акт по делото за грабеж, но след пускането му от ареста през декември миналата година Байков изчезва в чужбина и повече не се връща.
В Софийската районна прокуратура има и друго досъдебно производство срещу Байков. То е за изнудване на архитекта Иван Колев, който трябвало да работи по апартамента на любовницата му Мария Велкова - тогава тв звезда и модел. По-късно тя бе назначена като експерт в Държавен фонд "Земеделие"./ в. 24 часа