Найденов или Диков? ВСС избира директор на Следствието

Единият - настоящ шеф, а другият - обвинител на Килърите, Галеви, Баретата

Изслушване на кандидатите, както и избор на директор на Националната следствена служба (НСлС) ще се проведе дне, съобщиха от ВСС.

Кандидатите за директор на НСлС са Бойко Евлогиев Найденов – директор на Национална следствена служба и зам.-главен прокурор по разследването, и Евгени Диков Диков – прокурор във ВКС.

Седем членове на ВСС издигнаха кандидатурата на Бойко Найденов за втори мандат като директор на Следствието. Това са главният прокурор Борис Велчев, председателят на ВАС Георги Колев, Камен Ситнилски, Михаил Кожарев, Милка Итова, Соня Найденова и Ясен Тодоров.

Предложението за Евгени Диков пък е внесено от името на петима членове на ВСС - Румен Боев, Румен Георгиев, Галя Карагьозова, Калин Калпакчиев и Камен Иванов.

Евгени Диков е дългогодишен прокурор, бил е за няколко години адвокат, а по-късно отново се връща на работа в държавното обвинение. Работил е по множество известни дела - срещу Пламен Галев и Ангел Христов, Златомир Иванов-Златко Баретата, "Килърите", известния като петричкия Ескобар - Огнян Атанасов, Стефан Бонев-Сако, депутатите Гюнай Сефер и Митхат Табаков, бившият прокурор и депутат от БСП Тома Томов, по разследването срещу Христофорос Аманатидис-Таки и други.

Сегашният мандат на Бойко Найденов начело на НСлС изтича на 12 ноември.