Най-страховитият месец на годината

Най-доброто от печата

01-11-2012, 06:06

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вещаят фалити и самоубийства

Той е най-опасният месец ­ - мрачният ноември носи много повече рискове, отколкото предполагаме. Поради умора и разсеяност правим повече грешки. А последиците са понякога драматични.

От фалитите на фирми до падането на самолети ­ ноември е най-критичният месец в годината. "Обичайно имаме по една голяма и три по-малки кризи на седмица, докато през ноември броят им се удвоява", казва Франк Розелиб, директор на Института за изследване на кризи в Кил. Освен това в мрачния есенен сезон се увеличава и броят на самоубийствата. Една от основните причини е, че през есента хората се чувстват по-уморени, вниманието им отслабва и покрай това правят 

ПОВЕЧЕ ГРЕШНИ СТЪПКИ
обяснява експертът. Обяснението е следното: през есента небето по-често е сиво и мрачно, особено на север. А ако светлината не достига, човешкият организъм произвежда повече мелатонин ­ хормона, който регулира цикъла сън-бодрост.
Франк Розелиб дава някои практични съвети. За да намалим стреса, можем например да отиграваме определени свои действия, представяйки си, че се намираме в критична ситуация. Така ще се приучим да избягваме грешките и кризите, смята експертът.
Ако работите в голямо светло помещение с много хора, сте по-неуязвими от ноемврийските беди.
Междувременно все повече фирми предлагат на служителите си подобни антикризисни тренировки. Вече има и предприятия, които през есента ангажират повече сътрудници, за да предотвратят щетите от отсъствията по болест. Както посочва директорът на Института за изследване на кризи, работата в големи помещения с много колеги и изкуствено осветление е всъщност благоприятна за надделяване на есенната умора и депресиите. "Седим си в един светъл, изкуствено слънчев свят и чисто и просто не усещаме мрачното време", казва Розелиб.