Малката главна се вижда тясна на пловдивчани

Мисия Пловдив

01-11-2012, 07:51

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Пешеходците се блъскат в новите бетонни саксии, оплакват се търговците

Ремонтът на Малката главна в Пловдив тревожи магазинери, собственици на заведения и пешеходци. Хората са доволни от подмяната на плочките, но решението бетонните саксии на дърветата да са с диаметър близо 3, 50 м. ги притеснява, се казва в чителски сигнал до Plovdivutre. Според тях новата идея е стеснила емблематичната пешеходна зона и сега тя е едва с 5 метра широчина.

 Хората се блъскат едни в други, както и клиентите ни – все пак вратите на магазините се отварят навън, оплакаха се търговците на дрехи.

 По думите им разстоянието между бетонните кръгли саксии и сградите от двете страни на „Райко Даскалов“ е от порядъка на 1, 50 м. и пловдивчани или се бутат или изчакват, за да дадат път на някого.

 Подобно е и становището на инж. Нанко Кушеков, експерт по градско планиране, комуникации и транспорт, собтсвеник на фирма за проектиране и един от най-активните граждани по отношение на предложения до пловдивската управа. „При критични ситуации като пожар, земетресение, природни бедствия няма да могат да се разминат две коли – пожарна или линейка. Улицата ще блокира“, опасява се инж. Кушеков.

 По думите му вече 50 години нито един опитен проектант на града не се е осмелил и не е дръзнал да намили ширината на двете главни улици „Александър Батенберг“ и „Райко Даскалов“. „Това е най-хубавата и най-оживената линеарна пешеходна зона в България. Неслучайно при ремонта на Голямата главна беше благоустроена с преместваеми пейки и саксии, за да не се намали и един сантиметър от широчината й“, коментира инженерът.

 Той е изпратил предложение до община Пловдив, район „Централен“ и други инстанции бетонните саксии да се намалят поне с метър, като в долния край до кореновата система на дърветата да са по-широки. Според него конзолите в горния край трябва се обърнат навътре, а не навън за печелене на проходимост. По този начин пешеходната зона ще е широка около 7 метра. По думите му на мястото на отсечените дървета и там където са изсъхнали трябва да се остави пръст, а не баластра, както се прави ремонтът сега. „Важно е в най-големите жеги Главната да е покрита със зелен чадър, какъвто е бил първоначалният замисъл на двата реда големи дървета“, добави той.

 Потърсихме лично главния инженер на община Пловдив Йордан Калев, под чието ръководтво се осъществява изпълнението на проекта и ремонта, но той не счете за необходимо да намери време и да изрази позицията си по въпроса.