Бойко пред лекари: От 0 лв преди, сега ви даваме 16 млн.

Политика

01-11-2012, 10:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Парите са по програма за специализация на младите медици

В сфера, в която са давани нула лева, сега се дават 16 милиона лева, каза министър-председателят Бойко Борисов на връчването на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект "Нови възможности за лекарите в България".

"Всяка седмица откриваме нови болници, супер адекватна техника и трябва да има специалисти, които работят с тях. Дори в условия на криза, чрез европейските програми се осигуряват средства. Във всички министерства са отпушени живите пари, които отиват до хората. Тези хора трябва да се учат днес и днес трябва да получат парите", заяви той.

Пред погледа на здравната министърка Десислава Атанасова, Борисов каза, че е щастлив, че се дава шанс на младите хора.

"Дори най-големите критици като д-р Райчинов и синдикатите, като се направи нещо добро излизат и го заявяват", посочи Борисов и пожела успех на лекарите.

На свой ред Атанасова посочи, че тези 16 милиона лева са единственият шанс да се задържат  младите лекари в България.

За реализирането на проекта са заложени няколко цели. Ще се изплащат стипендии - две минимални работни заплати за времето, в което специализантите не са получавали трудово възнаграждение. Министерството пък ще изплаща и таксата на специализантите, които в момента са 180 лева.

От програмата ще се възползват лекари-специализанти, които ще се явят за придобиване на специалност. Срокът на проекта е 15 месеца и дава възможност 1000 специализанти да се обучават.

В момента има три възможности за специализация – държавна поръчка, платена поръчка и в момента с европейски средства. Кой ще специализира с европейски средства ще зависи от изпитните резултати на кандидатите, посочи министърката.

"С реализацията на този проект и на всички проекти в здравеопазването, ще се даде шанс на лекарите да работят у нас и пациентите да са много по-доволни от здравеопазването в България", убедена е Десислава Атанасова.

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов поздрави министъра, която за по-кратко време е успяла да постигне повече за здравеопазването от другите нейни колеги – увеличаване на заплатите, средствата за специализация.

Зам.-председателят на Асоциацията на специализантите също благодари на министерството за договора и заяви, че това е една голяма крачка напред за специализантите.