На лафче с нашия Супер Любо

Спорт

01-11-2012, 11:28

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sportline

Всичко от Автора

Крилатите фрази на националния селекционер

Селекционерът на България Любо Пенев е от най-колоритните личности у нас. Деветката остана в хрониките с култовата реплика отпреди години "Духайте супата". Езикът на бившия футболист става все по-пиперлив.

Като треньор той е още по-деен в изказванията си. Пенев е един от първите футболни хора, които се "разболяха" от словесния паразит "пак казвам". Ето някои от последните откровения на Любо, публикувани във вестник "Тема Спорт".

"Нашият стадион не е лицензиран, а тази крива поляна е лицензирана. Защото за мен това е една крива поляна. Само, че са я очертали, майлко пейки и т'ва е. Да, равен, но крив. Според мен този терен има денивелация от 7-8 метра. И ако е с попътен вятър, със сигурност ще има предимство отборът, който напада надолу. Аз не случайно сега ще направя една двустранна игра в тази наклонената част. И ще се сменят двата отбора, за да видя как се усеща. След като се изтегли жребият, ще изберем - слънцето, вятъра, дъжда, наклона задължително."

като треньор на ЦСКА преди мача в Дери Сити

"Хммм.Значи...Добре...Нищо...Ще повториме, ако трябва после. Ако трябва, аз на испански да говоря, ще стане по-бързо. Аз повече изречения използвам. Ти ми съкращаваш май отговорите. Това не е хубаво, защото чужденците не разбират какво говориме. Добре. Хубаво. Окей".

като треньор на ЦСКА към преводачката по време на пресконференция преди мача с Рома

"Не искам да гледам кой колко е изял и колко е изпил. Въпросът е, че седим ли в 1, в 2, в 3 или 4 часа по заведенията, ние не сме подготвени и боеспособни за другия ден. Това, че не пиеме или не ядеме, не значи, че кракат ни няма да се налеят с олово. Ние ставаме тежки, ставаме бавни. Ние не знаеме как да реагираме на другия ден. Ние заспиваме, ние не слушаме какво тренираме, какво гледаме на видеото, не изпълняваме това, което се тренира през седмицата. Нека да си вярваме, защото ще започнеме да се дебнеме, а като се дебнеме, ще се хванеме. Това и стана. Това и стана. Трябва да бъдеме честни. Да дойде, да каже - не мога, не ставам, изморен съм, препих, преядох, болят ме пръстите - много щраках. Нали? Изваждам ги, разбирам ги. Почини си, другия мач да си окей. Въпросът вече опира до самосъзнание. Когато нещо не правиме добре, до самокритика. Първо да погледнем в нас - какво бъркаме. Защото после не приемам извинения от типа "Ох, малко сме тренер преуморени", "Ох, тука малко сега ходя назад". Единият тича настрани, другият ходи назад, третият скача надолу.

като треньор на ЦСКА на пресконференция

"Ще намеря централен нападател. Не се притеснявам, че точно сега сме пуснали футболист като Саидходжа в чужбина. За мен няма никакво значение дали се казва Саидходжа, Спиро или Али Баба. Всички са еднакви."

като треньор на ЦСКА

"Момчетата са професионалисти. Трябва да играят и при дъжд, и при сняг, и при слънце. Лятото играхме в ранните часове, слънцето щеше да ни изгори перчемите".

като треньор на ЦСКА преди мача с Рома

"Пак казвам, ако искаме да играем голям футбол, нали, трябва да умеем да се справяме в такива ситуации. Спирам да ти отговарям, защото когато отговарям, ти не ме слушаш. Задаваш ми въпрос, но не ми слушаш отговора. Извинявай! Стоп! Даже виждаш, че ти отговарям, след като ти ми задаваш въпрос, и не ме слушаш. Това ти е последният въпрос...за тази пресконференция."

като треньор на ЦСКА след мач на отбора

"Който не е там, той не бърка. Ако тебе те пусна, и ти ще сбъркаш. Само че нямаш картотека"

като треньор на ЦСКА към журналист след мач от Лига Европа

"Това са двете фази във футбола - защита и нападение. Нали така? Поне аз така го виждам. И когато ние разиграваме, когато ние организираме атаката, се подреждаме по един начин, но когато се защитаваме, се подреждаме по различен начин, щото ние трябва да се съобразиме със силните страни на противника, трябва да ги блокираме. И когато вземем топката, отново се подреждаме по начина, по който се изисква. Това е. Лесничко, семпличко, само трябва да го изпълняваме. И на тоя етап, пак казвам, аз съм много доволен и съм горд от отбора, който ръководя. Т'ва е!"

като селекционер на България

"Едно от нашите оръжия е да се стремиме да владееме топката. Това го учиме, това го тренираме и е едно от нашите силни оръжия, защото имем футболисти, които разполагат със сериозен технически арсенал. Като казвам "имаме", имам предвид целия национален отбор. Да, едни играят като вратари, други са защита, халфове, нападатели...И това се тренира доста целенасочено и не е случайно."

като селекционер на България

"Нямаше как тия три точки да избягат от нашия актив...Изключете телефоните, ако обичате!"

"Италия, Дания и Чехия са абсолютни авторитети в световния футбол. Засега сме на етап "раздразване на лъва". Дали ще го вкараме в клетка, ще може да се каже чак в край на следващата годин..."

като селекционер на България

"За това колко е изненадваща победата, бих казал, че винаги се излиза за победа във футбола. А все пак не ги бием за първи път, ако не се лъжа."

като селекционер на България след победата над Холандия с 2:1

"Вие искате да загубим ли? Нека да се радваме. Момент, изслушай ме мен! Слушай ме мене. Малко да си по-положителна. Ти си записала, ама явно бъркаш въпросите. Малко да си по.положителна... Айде последен въпрос, че имам работа с момчетата. Не, не страничен въпрос, свързан с мача. Аз съм перфектен откъм нерви и здраве."

като селекционер на България в диалог с Антония Близнакова от БНТ след мача с Дания