Ало измамниците отново на ход, бъдете нащрек!

Крими

01-11-2012, 11:32

Снимка:

bnews

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Как да не попаднем в мрежите им съветват от бургаската полиция

 Заради зачестилите измами по телефона от полицията в града призовават гражданите, най-вече тези в пенсионна възраст да бъдат особено внимателни. Алоизмамниците действат хитро и са изключително изобретателни, така че бъдете нащрек.

Ето и няколко съвета на специалистите за това как да не станете жертва на телефонна измама:

ОДМВР – Бургас предупреждава гражданите за зачестили случаи на телефонни измами и измами, вършени по домовете от лица, представящи се за общински служители, представители на “Социално подпомагане” или нестопански организации. В тази връзка припомняме още веднъж най-популярните схеми за осъществяване на измами :

  • ако по телефона си / без значение домашен или мобилен/ получите телефонно обаждане от плачещ човек, представящ се за ваш близък, който заявява че е предизвикал катастрофа с жертва или сам е пострадал и спешно се нуждае от пари за да бъде освободен от полицейския арест, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ! Не давайте информация за домашния си адрес и не се съобразявайте с указанията на гласа в слушалката да не безпокоите своите роднини! В никакъв случай не давайте наличните в дома си пари, златни и сребърни бижута или скъпи вещи, и не теглете паричните си спестявания от банките за да ги смените срещу свободата на близкия си! Позвънете в най-близкото полицейско управление или на тел. 112 за да проверите за това дали наистина има катастрофа, но в никакъв случай не разчитайте само на информацията, подадена Ви от гласа в слушалката!

  • ако по телефона си / без значение домашен или мобилен/ получите телефонно обаждане от човек, представящ се за лекар, който Ви заяви, че Ваш близък е тежко болен / напр. от “свински грип” или му предстои животоспасяваща операция в София, в това число и за поставяне на златни пирони при счупване на крайник/, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ! В никакъв случай не давайте наличните в дома си пари, златни и сребърни бижута или скъпи вещи, и не теглете паричните си спестявания от банките за да спасите здравето на близкия си! Позвънете на други свои роднини и не давайте пари на непознати, представящи се за санитари или пълномощниците на лекаря, с който сте разговаряли!

  • ако по телефона си / без значение домашен или мобилен/ получите телефонно обаждане от човек, представящ се за Ваш познат, който Ви моли да му заемете парична сума за кратко време за да освободи стоки от митницата или да си поправи автомобила, с който е закъсал на път, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ! В никакъв случай не давайте наличните в дома си пари, златни и сребърни бижута или скъпи вещи, и не теглете паричните си спестявания от банките за да помогнете на познатия, изпаднал в беда!

  • ако по телефона си / без значение домашен или мобилен/ получите телефонно обаждане от човек, представящ се за служител в телевизионна игра или в магазин, който Ви заяви, че сте спечелили в томбола и за да получите наградата, трябва да закупите ваучери за предплатени телефонни разговори и да продиктувате номерата им, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ! Със сигурност ще станете жертва на телефонна измама!

  • ако в дома Ви дойде непознат / независимо дали е мъж или жена/ и се представи за служител на “Социално подпомагане”, нестопанска организация или Общината, който Ви заяви, че може да помогне увеличението на пенсията Ви или допълнителни помощи за отопление, храна или социални услуги, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ! Бъдете особено внимателни, когато Ви поискат наличните пари в дома, за да преценят отговаряте ли на критериите за социални помощи – целта е да се види мястото, където съхранявате сумите и в последствие те да ви бъдат откраднати! Запомнете – услугите от Общината, “Социално подпомагане” и другите звена се получават в съответното учреждение, а не по домовете! Потърсете за съдействие свои близки, които да проверят възможностите, а не давайте пари на непознати за несвършена услуга!

  • ако в дома Ви дойде непознат / независимо дали е мъж или жена/ и се представи за търговски представител, който иска да Ви подари или продаде артикул / масажатор, апарат за кръвно или други дребни вещи/, НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ! целта е да се види мястото, където съхранявате сумите и в последствие те да ви бъдат откраднати!