Тръгна електронното записване в детските градини

Мисия Пловдив

01-11-2012, 16:19

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Дават бонус точки на родители с платени данъци

Системата за електронно записване в детските заведения в Пловдив вече работи. Интернет порталът  http://dz-priem.plovdiv.bg/ тръгна днес в 9:00 часа и вече е посетен от над 100 потребители. Това съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов. Той изтъкна, че все още предстоят някои малки допълнения, но подчерта, че системата е стабилна и спокойно може да се използва от родителите.

Досега порталът беше обстойно тестван, като отстранихме някои технически грешки. При изпитанията той издържа на натоварване от 400 заявки едновременно, като посетителите може и да са много повече, заяви още Стоянов. Зам-кметът посочи, че регистрацията отнема 1 минута, а попълването на данните във виртуалния формуляр още 2-3 минути, ако сме събрали цялата нужна информация. Сред задължителните данни са ЕГН-то на детето, имената на родителя, телефон и имейл за обратна връзка.

Сред критериите, по които ще се класират малчуганите, са близо 30. Предимство се дава на деца със специални нужди или от социално слаби семейства. Задължително е родителите да имат адресна регистрация в Пловдив, като важна роля играе и районът, в който те живеят или работят. Близнаците и малките, чийто братче или сестричка посещават дадена детска градина също ще се класират по-напред. Значение има дали в системата са се регистрирали и двамата родители. Ако пък те са си платили данъците – ще получат по една бонус точка. При попълване на заявлението няма да се изискват виртуални копия от документи. При записването на класираните деца обаче родителите трябва да представят оригиналите и при засичане на невярна информация мястото им се отнема.

Системата не е сложна, но ако някой среща трудности може да потърси помощ на изписаните на сайта телефон и имейл за връзка - 032 / 635 357 и [email protected]. Нашите служители са на линия от 8 до 18 часа и ще ви помогнат да се ориентирате. Който не иска да ползва новият портал може да кандидатства и като посети едно от детските заведения, където иска да запише детето си. Има обаче ограничение – могат да се посочват до 5 градини, изтъкна още Стоянов. Той съобщи, че към момента в Пловдив има свободни места за 147 деца, като най-много хлапета могат да се приемат в детските градини в районите Източен и Централен – съответно 39 и 30.

С новата система ще се елиминират опашките от изнервени родители. Напълно готови сме чрез нея да изготвим първото класиране на 15-ти този месец, както и големия прием на 3-годишните през май догодина, изтъкна още зам-кметът.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен