Бойко като Спиди Гонзалес: 29 пъти по-бърз съм от Станишев

Животът

01-11-2012, 13:31

Снимка:

Протокол, Областна администрация-Пловдив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

След 29 г. чакане премиерът преряза лентата на училището в Съединение

Буквално до последния момент са вървели довършителните строителни дейности и почистването на училище СОУ „Христо Ботев“ в Съединение. 80 строители са дали всичко от себе си, за да може днес лентата на училището да се пререже. „Голямо напрежение беше“, призна Петър Великов, ръководителят на строителните дейности. Най-щастливи бяха учениците, чийто общ брой е над 400. „Знаем какво има във всяка една стая. Много ни харесват най-вече компютърната и физкултурният салон. Сами изчистихме след майсторите“, похвалиха се пред Plovdivutre деветокласници.

 29 години след първата му копка, най-сетне школото официално откриха министър-председателят Бойко Борисов, просветният министър Сергей Игнатов и областният управител Здравко Димитров.

 „Ние го правим за една година, а другите го почват и не го довършват 29 години. 29 пъти съм по-бърз от Станишев“, бе първият бисер на премиера. Действително сградата е започната през 1983 г., но не е довършена докато 3 поколения се сменят. Борисов съобщи, че училището е спечелило и проект за над 103 хиляди лева за интерграция на децата от малцинствен произход. На днешния Ден на народните будители учителите демоснстрираха как изглежда интеграцията в действие. „Къде си вярна ти народ любовна“ изпя красиво ученик именно от ромски произход.

Премиерът награди и 8-те най-добри учители у нас за тази година. Освен плакет на министерството и грамота те получиха и награда в брой – по 1 000 лева на всеки преподавател. Премиерът не пропусна да се похвали, че днес в община Родопи се режат лентите на 6 подновени училища.

 Борисов заръча на малките ученици да пазаят компютрите и залата. „Те струват много пари, а всъщност са прозорец към света“, заключи премиерът.

 „Откриването се случва с духовната помощ на закрилника на България свети Йоан Рилски Чудотворец, чийто празник честваме по стария календар и който е един от будителите на народа“, каза Игнатов. По думите му не от излишъка, а от недоимъка е построена новата сграда. Финансирането в размер на 1 млн. лева е от икономии на министерството.

„Със спестени от бюджета средства ще довършим училището в Садово“, съобщи Игнатов. „За модерния вид на школото там по последни разчети министерството трябва да даде 1 млн. и 70 хиляди лева“, уточни за Plovdivutre кметът на община Садово Димитър Здравков. Парите ще бъдат преведени до края на тази година, а рязането на лентата се планира за 24 май до година.

 Както обикновено Борисов бе заобиколен от мераклии за снимки. Но този път най-напористите не бяха ученичките. Министърът заобиколиха учителки пенсионерки, въоръжени с фотоапарати със светкавици. „Горда съм, че първият набор, който започнах да уча беше този на премиера – 59-ти“, похвали се една от тях пред репортерите. После се снимаха за спомен и разказаха, че са присъствали на първата копка на училището през 1983 г. „Много добре си го спомняме“, споделиха те на Борисов.