С 200 хил. лв. спретнаха детската градина във Възраждане

Мисия Бургас

01-11-2012, 14:22

Снимка:

община Бургас

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Това е първият ремонт на сградата от построяването й в средата на миналия век

Една от най-старите детски градини в Бургас вече е като чисто нова с ремонт на стойност 200 000 лева.

Заведението ще посрещне своя 65-годишен юбилей с напълно обновени павилиони и въведени модерни мерки за енергийна ефективност.

„10 детски градини се ремонтират в момента в Бургас и се очаква да бъдат одобрени проектите за още 7. Скоро ще внесем процедурите по Фонд „Козлодуй” и до края на 2013 г. всички детски градини трябва да са изцяло ремонтирани и с въведени мерки за енергийна ефективност”, посочи кметът Димитър Николов, който беше специален гост на детското тържество в градината за Деня на будителите.

Сградата е порстоена през 1947 година и досега това е първият й цялостен ремонт. Фасадите на двата павилиона бяха с излющена мазилка и боя, а в помещенията имаше влага. След основния ремонт сградите са санирани. Поставена е нова дограма, както и хидро и топлоизолация на външните стени и покрива.  Обзавеждането е изцяло подменено. Дългочаканият ремонт позволи да се разкрие още една група от 30 деца. Така възмитаниците на заведението вече са 272, разпределени в 8 групи.

Освен това сградите са газифицирани, снабдени с нови газови котели, с монтирани нови панелни радиатори, които ще пратят в историята старите акумулиращи печки на градината. В градината е монтирана модерна система за енергиен мониторинг, която ще следи енергийните потоци в помещенията с цел икономия на електроенергия и газ.