Игнатов: Повече от 10 % по-високи заплати за учителите – невъзможно

Животът

01-11-2012, 14:53

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Въвеждат електронен учебен процес догодина. Огромните ученически раници остават в миналото

Министерството на образованието е обявило конкурс за закупуването на платформа за електронизация на целия учебен процес, съобщи просветният министър Сергей Игнатов. Той и Бойко Борисов днес прерязоха лентата на дълго чаканата нова сграда на СОУ „Христо Ботев“ в Съединение.

По думите на Игнатов министерството ще залага на цялостно онлайн обучение, така че на малките ученици раниците няма да тежат. Той е убеден, че бъдещето не е в хартиените учебници и тетрадки. „По този начин няма да има разлика в тестовете и изискванията в малкия и големия град“, коментира просветният министър. Той увери, че за замисления проект има достатъчно европейски пари, но инициативата била саботирана.

 „Проектът ни беше атакуван в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и сега е във Върховен съд. Делото ще се гледа до края на месеца. Ако съдът потвърди нашия проект, офертите ще се отворят до края на годината и в началото на следващата инициативата ще тръгне“, обясни казусът Игнатов.

 Министърът коментира, че предвиденото с 10 % увеличение на възнагражденията на учителите няма как да бъде по-голямо. Младшите преподаватели ще получат с 1 % повече – техните заплати ще нараснат с 11 %. „Много често правят сравнения с армията и образованието. Там имат големи спестявания, заради непрекъснатото съкръщаване на хора. А в момента в системата на образованието само учителите са 90 хиляди“, добави Игнатов. Той бил притеснен, че много млади напирали да стават учители. По думите му за едно място се борят средно 50-60 преподаватели, излезли току що от университета. „Кога се е случвало това?“, недоумява Игнатов.

 По думите му проектът на Закона за предучилищното и училищното образование ще се гласува до Нова година.