Паметник на жертвите на комунизма или тоталитарните режими?

Мисия Бургас

01-11-2012, 15:10

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Часове наред съветниците спориха и доказаха - мемориалът разделя хората

Докладната за изграждане на мамориал в памет на жертвите на комунизма беше приета на днешното второ заседание, след часове изказвания, спомени от миналото и ожесточени спорове за тоталитарните режими и периода на Народна република България.

Около три мнения общинските съветници в Бургас така и не успяха да се обединят. Според

Валентин Фъртунов от НФСБ изграждането на подобен мемориал може единствено да раздели хората, както и да създаде напрежение.  "Рано е за такъв паметник,  защото историята трябва да пресее нещата и да се успокои. Сигурно един ден ще го има, но тъй като от СДС разказаха потресаваща история, съм убеден, че тази тема ни конфронтира и ни сбива", каза още Фъртунов.

В ущърб на провокативната докладна, предложена от сините в Бургас, се изказа и юриста и общински съветник Евгени Мосинов. Той направи предложение в докладната да бъде извършена една единствена корекция, преди да бъде одобрена. "Сложно е да взимаш решение за исторически факти и да ги преценяваш. Лично аз съм на мнение, че един паетник не трябва да разделя бургазлии а трябава да ги обединява".

Мосинов уточни, че комунизъм – социална употия за всеобщо равенство, не бива да се смесва с жертви и предложи, израза да бъде коригиран на тоталитарен режим. Това предложение, отново разпали спомените и въображението на съветниците и след него заваляха реплики.

В крайна сметка докладната на СДС беше приета, а предложението на съветникът от БСП за паметник на жертвите от тоталитарните режими - отхвърлено.