Онкоболен дядо с диабет не знае, че го оперирали

Мисия Пловдив

01-11-2012, 16:30

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Лекарите в Университетска болница били допуснали техническа грешка – вместо 9 дни писали, че пациентът е лежал 40

Онкоболен пациент с диабет не помни, че е опериран. Историята на 81-годишния Васил Димитров Николов е достойна за разказ на абсурдите. На 19 септември т.г. той е приет по спешност в Клиниката по Обща хирургия към Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив. Дядото има рак от години, страда и от диабет. Приет е с гангрена. До 28 септември медиците го лекуват, направени са му изследвания, по мнението на д-р Георги Кръстев, който е шеф на лекарската колегия в града, при пациента е имало и хирургична намеса. "На палеца на крака е имало възпалителен процес, вижда се, че колегите са отстранили болната тъкан", обясни той. Само дето сега дядото не знаел, че е опериран.

По живо, по здраво Васил е изписан с препоръки да се насочи към невролог и кожен лекар. И тук идва първият абсурд. На епикризата, подписана от лекуващия лекар и началника на клиниката, пише, че пациентът е бил в болницата не 9, а 40 дни.

"Това е техническа грешка. Вместо 28.9.2012 година, колегите са изписали 28.10.2012 г.", обясни д-р Кръстев.

Втори абсурд. След излизането от болницата дядото е викал спешна помощ, посещавал е и  личния си лекар, за да иска направления за прегледи. Да, ама не. След като джипито видяло епикризата отказал с мотива, че "пациентът се води в болница и затова няма как да го прати на специалисти".

Дъщерята на болния, която живее в чужбина, вдига шум и сигнализира пациентските организации за случая. Освен, че е възмутена от грешната дата в епикризата, тя твърди, че по време на болничния престой баща й не е имал достъп до квалифицирана помощ.

Невярната дата в епикризата не води до влошаване здравето на пациента, нито пък до финансови злоупотреби /сиреч точене на Здравната каса/, твърдят от районната лекарска колегия.

"Никой в Университетска няма да бъде наказан, това е неволна техническа грешка", обясни още д-р Кръстев. По думите му сега дядото се чувства добре. Прегледан е от специалисти. Е, имал нощен задух, спи седнал, крайниците му са студени. Пък и статистиката показвала, че в 90% от случаи като неговия се стига до ампутация...