Комисар открива топлата вода: хората не харесват полицията

Общество

01-11-2012, 17:19

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тодор Иванов от Варна смята, че "има негативизъм спрямо полицията"

"Призовавам за коректност към медиите, тъй като през последните дни сме свидетели на подем на умишлено оплюване на органите, заради случилото се в Областната дирекция на МВР във Варна", заяви на пресконференция директорът на полицията в града комисар Тодор Иванов.

 

Комисарят посочи, че продължават да се публикуват снимки, без да се изясняват обстоятелствата около тях. Като пример той посочи снимка на полицейски автомобил, който е паркирал на място за инвалиди пред голям търговски център във Варна. Комисар Тодор Иванов обясни, че всъщност автомобилът е реагирал на сигнал, подаден от центъра, като служителите на реда са спрели на мястото за инвалиди, което е било единственото свободно в момента, а и най-вече след като е било посочено от охраната на центъра. След като си свършват работата в търговски център, служителите на реда, тръгвайки, видели, че гражданка заснема автомобила. Полицаите направили опит да обяснят на жената защо са паркирали там, но тя категорично отказала да ги изслуша. "В случая е нямало какво да направят, повече служителите, освен да са оставили светлините на патрулката включени, но сами разбирате, че ако се беше наложило по-дълъг престой в МОЛ-а, като се върнат, е нямало да могат да запалят автомобила", обясни комисарят и добави, че случаят е трябвало да се обясни, но явно това обяснение не е представлявало интерес за медиите.

 

По отношение на заснетите спящи полицаи, началникът на варненската полиция заяви, че случаят е проверен и е било установено, че полицаите са били в почивка, когато са били заснети. От тази гледна точка нарушение на правилника няма, но подчерта, че мястото, което полицаите са си избрали за почивка, определено не е най-точното.


Комисар Тодор Иванов заяви, че при всяко положение събитията около Калинка Пенчева и спящите полицаи оказват негативно влияние върху авторитета на полицията. Според него обаче много често в медиите се коментира едностранно в посока, че служителите на реда са извършили нещо нередно. "Мисля, че има негативизъм в това, и това, което излиза, вероятно е провокирано от нещо", заяви комисар Тодор Иванов. В заключение той посочи, че действително има какво да се направи в редиците на полицията, но този негативизъм не е начинът за това.


Не липсват и проблеми, свързани с районните управления по населените места, най-вече от гледна точка на материално и кадрово обслужване. Началникът на полицията във Варна заяви, че е напълно наясно с факта, че хората искат по един инспектор във всяко село, но практически това е невъзможно. Именно за това се търсят и различни начини за организиране на работата на по-високи обороти и по този начин да се отговори на очакванията на хората.