Калните обувки на футболния воин

Пловдив Лайф

02-11-2012, 06:40

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Истината за легендата Стоичков тръгва по кината от днес

Христо Стоичков между истината и легендата, между малка България и широкия свят, между детските мечти и златните трофеи, между екрана и реалността. Това видяха десетки пловдивчани на премиерата на филма, посветен на футболната звезда.

Един тройкаджия стига от последния чин на пловдивското училище „Никола Вапцаров” до върховете на световния спорт и калните му обувки все още се пазят като трофей. Приказката започнала на едно игрище в Кършияка и репликата на първия му треньор - Огнян Атанасов: момче искаш ли да играеш футбол? Последвали доста възпитателни шамари и удар от съдбата, който го запраща в Харманли. Младият Христо обаче бързо се научил да воюва. Негов кумир бил Иван Иванов във филма „Всичко е любов”. Взимайки пример, футболния талант дори изгорил три дневника, подтикнат от желанието да спечели сърцето на момиче. Любимо оръжие му станали и псувните на майка, с които всички го познаваме. Те обаче често му носели наказания на терена. Затова треньорите го призовавали да се ориентира към лелите й вуйните.

След известни премеждия с властта и грешки на съзряването, постепенно младежът се превръща в целеустремен мъж. Тогава синият десен на родната Марица и червеният на ЦСКА се сливат в познатото каталунско райе. Двата цвята на Барселона са небето и кръвта, споделя Стоичков. За да се появи легендата за него обаче е нужна и трета съставка. Това е именно Световното футболно първенство в САЩ през 1994 г. Там диетата от шкембе чорба, кебапчета и нервозни кюфтета, купони около басейна и карета белот вървят редом с подвизи, които и тогава и днес карат зрителя да настръхне. Надали някой е забравил и онова „ай, цвай, драй… та дрън.”

Кой каквото ще да говори и да пише. Мнозина ме плюят зад гърба ми, но аз отдавна съм ги сложил „горе на Альоша”. За мен са важни обикновените хора, категоричен бе Стоичков преди премиерата. Кадрите от филма доказват любовта на каталунските фенове, които го описват като страстен човек с „гранде кахонйес” и „закърмен със зло мляко”. Пловдивчани обаче не останаха по-назад и многократно преди, след и по време на филма аплодираха легендарния футболист. След прожекцията Стоичков раздаде множество автографи. От уникалния шанс се възползваха няколко поколения запалянковци и Стефчо Автогарафа. Някои от феновете дори предложиха да се заснеме и втора част на филма - за кариерата на Стоичков като треньор.