Паисиевите четения започват, открива ги Маргарита Попова

Мисия Пловдив

02-11-2012, 06:28

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Конференцията тази година е посветена на 250 години от написването на „История славянобългарска”

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” открива Международната научна конференция „Паисиеви четения”.

Тази година форумът е под надслов „250 години История славянобългарска” и ще се проведе под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова, която ще присъства на официалното откриване, заяви ректорът на висшето училище доц. д-р Запрян Козлуджов. Тържественото откриване е в 10,30 в  6-та аудитория на Ректората на ПУ.

Старт на „Паисиевите четения” с тържествено слово ще даде деканът на Филологическия факултет доц. д-р Живко Иванов. По реда на церемониала, към присъстващите с приветствия ще се обърнат вицепрезидентът Маргарита Попова, Негово Високопреоствещенство Пловдивският митрополит Николай, ректорът доц. д-р Запрян Козлуджов и представителят на Фондация „Народните будители и АЗ” Кирил Атанасов.

Международната научна конференция „Паисиеви четения” се организира ежегодно от Филологическия факултет на ПУ. Тази година тя ще се проведе на 2 и 3 ноември и ще бъде посветена на 250-годишнината от написването на „История славянобългарска”. Участие са заявили 210 представители на 52 научни институции от 15 държави.