Да почетеш мъртвите с усмивка

Свят

02-11-2012, 07:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Днес латиноамериканците празнуват Деня на мъртвите с веселие

Страните от Латинска Америка празнуват в петък един от най-веселите празници в календара си - Денят на мъртвите.

Празникът има езически произход, свързан с местните племена. Ацтеките отбелязвали на същата дата празник в чест на мъртвите, а главна фигура на празника бил господарят на отвъдното Икстлантектули. Впоследствие празникът бил християнизиран. Според традицията на този ден хората трябва да си доставят максимална радост. Организиарт се игри, забавления, раздават се лакомства.

Ранното утро в Хаити събра хиляди хора на градските гробища, за да отпразнуват Деня на мъртвите.

Според вуду вярването хората се събират около най-стария гроб в централното гробище на Порт о Пренс, където се твърди, че живее - Барон Самеди - пазителят на мъртвите. На френски, Самеди означава събота, но на хаитянския език означава също "каквото "кажа" или "повеля"". Баронът е владетелят на кръстопътищата, през които минават душите към отвъдното. Християнската църква го свързва с дявола. За да бъде омилостивен, хората палят свещи, пият ром и се мажат с благовонни кремове.

Нощта е време за смирение. В Мексико вярващи се събраха в гробищните паркове, за да почистят, да запалят свещи и да отделят време за покойните си близки.  

"Харесвам празника, защото хората идват, за да прекарат време с покойните си близки. За жалост, този ден се отбелязва само веднъж годишно и някои хора забравят или не искат да си спомнят", каза Сараи Руфин, сестра на починала по-малъка сестра.

Въпреки че мексиканците са предимно християни, Денят на мъртвите е останал в културата на местните жители от древно вярване.

Празникът е официално чествуван на 1-ви и 2-ри ноември, които са католическите религиозни празници Омнис Санктус - на вси светии и Омниум фиделиум дефункторум - на всички починали души.