400 на бунт за градежа на ТЕЦ и АЕЦ

Животът

02-11-2012, 11:54

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

След родното неводолство от южната ни съседка скочиха заради вдигането на АЕЦ и ТЕЦ до Резово

400 турски граждани протестираха срещу евентуалното изграждане на ТЕЦ и АЕЦ в община Инеада, съобщават от партия "Зелените". Регионът се намира точно срещу българското село Резово, на няколко километра от границата.
В село Бейендик в същата община на 31 октомври трябваше да се състои обществено обсъждане на проекти за изграждане на ТЕЦ и АЕЦ. То не се състоя заради бурния протест на площада пред кметството в Бейендик.

"Пазени от въоръжена жандармерия, над 400 граждани, не само от селото и Инеада, но и от Демиркьой, Къркларели, Одрин, Истанбул и дори Измир, не допуснаха представителите на инвеститора – никому неизвестната фирма EMBA – да започнат обсъждането и след около тричасови скандирания и натиск, успяха да ги принудят да си тръгнат без обсъждането да може да започне", пишат Зелените.

Хората от района, сред които и немалко изселници от България, поискаха от Зелените и Българската антиядрена коалиция да организират от българска страна подкрепа срещу проектите за ТЕЦ и АЕЦ. Те са наясно с рисковете за региона и Черно море – загуба на биоразнообразие, замърсявания на горите, земята, морето и въздуха, съсипване на алтернативния туризъм, билкарството, рибарството и други поминъци, но също така се чувстват изолирани и слаби да водят сами борбата.