15-те бисера в короната Локомотив - Ботев

Спорт

02-11-2012, 11:18

Снимка:

Lportala.net

Автор:

7 дни спорт

Всичко от Автора

Този сблъсък започна с класика през 1951 г. и завърши с масов бой през 2009 г.

Всяка война има своите величави битки. Тази за Пловдив – също. Футболното противоборство между Ботев и Локомотив е спортната корона на града под тепетата. В тази корона има много бисери, но 15 от тях са най-големи, най-ярки, най-запомнящи се.

1.04.1951 г. Локомотив - Ботев 3:0

Това е първият мач между двата отбора в “А” група. Локомотив има пълно превъзходство, което реализира обаче чак през второто полувреме с попадения на Петър Събев от пряк свободен удар, Атанас Николов и Николай Милков.

12.04.1964 г. Ботев - Локомотив 3:2

Това е дербито с №14 и е едно от най-оспорваните. До средата на второто полувреме Ботев има пълно превъзходство, което е материализирано с 2 попадения на Динко Дерменджиев-Чико в 23-ата и 55-ата минута на мача. Драмата на мача започва в 87-ата минута, когато Иван Кънчев намалява резултата на 1:2, веднага след изпълнението на центъра и атака на Локомотив Петър Колев изравнява резултата,за да дойде последната, 90-а минута. Тогава след игра с ръка в наказателното поле на капитана на Локомотив Иван Манолов реферът Христо Иванов отсъжда дузпа. Дясното крило на Ботев Георги Попов-Тумби хладнокръвно бележи за 3:2.

29.08.1964 г. Ботев – Локомотив 0:2

В този двубой Локомотив постига първата си победа над Ботев на неговия стадион. Пред 25 хиляди зрители срещата преминава оспорвано с много голови положения, но първото попадение пада чак в 74-ата минута, дело на Иван Кънчев. В следващата минута за умишлена игра с ръка е изгонен капитанът на Локомотив Иван Манолов. Гостите обаче издържат на яростния натиск и в 89-ата минута Иван Кънчев бележи втори гол.

29.08.1965 г. Ботев - Локомотив 0:3

Във втори пореден мач на “Христо Ботев” Локомотив нанася поражение на Канарчетата. Още във 2-ата минута централният нападател Иван Кънчев бележи първото попадение. В 43-ата мин за ритане без топка е отстранен от игра нападателят на Локомотив Христо Андонов. Независимо от това, с човек по-малко черно-белите бележат още 2 гола чрез Петър Колев.

1.11.1970 г. Ботев - Локомотив 3:2

Получава се един рядко интересен мач пред 30 000 зрители на стадион “9 септември”. В 16-ата минута Локомотив повежда с гол на Георги Василев с глава. През второто полувреме само за 11 минути по уникален начин Ботев обръща резултата в своя полза последователно в 52-ата, 59-ата и 63-ата минута. И трите пъти Георги Убинов бележи след плонжове с глава и центриране на Георги Попов. Това е единственият хеттрик в историята на българския футбол, реализиран само с глава. В 79-ата мин Васил Анков бележи второто попадение за Локомотив.

8.09.1974 г. Локомотив - Ботев 7:3

Това е най-резултатното дерби и най-разгромната победа на Локомотив. Автори на попаденията са Христо Бонев и Иван Кичеков с по 2 гола, Георги Василев, Иван Карбанов и автогол на Димитър Димитров. Попаденията за Ботев са на Иван Притъргов в 60-ата мин от дузпа и в 87-ата мин и едно на Димитър Алексиев.

22.08.1987 г. Ботев - Локомотив 5:2

Първи мач, в който Ботев бележи 5 попадения. На терена за Локомотив е Божидар Бонев, син на треньора на Локомотив Христо Бонев. За първи път в дербито са дадени 3 дузпи - 2 за Ботев и една за Локомотив, съответно реализирани от Атанас Пашев и Аян Садъков. Герой на мача е лявото крило на Ботев Атанас Пашев, който бележи 4 гола, петото попадение е на Марин Бакалов, а двата гола за Локомотив са с автори Стефан Драганов и Аян Садъков.

27.08.1988 г. Ботев - Локомотив 5:0

За втори път Ботев вкарва 5 гола във вратата на Локомотив, при това без да допусне такъв. Автори на попаденията са 4-ма състезатели в жълто-черно - Запрян Раков, Марин Бакалов на два пъти, Тодор Зайцев и Антим Пехливанов.

20.03.1994 г. Локомотив – Ботев 1:3

Един от най-драматичните и скандални мачове. Показани са общо 6 жълти и 2 червени наказателни картона. В 20-ата мин с гол на Дончо Донев Ботев повежда. В 42-ата мин игралият до предишния сезон с екипа на Локомотив Костадин Видолов прави резултата 0:2. В 61-ата мин на мача за спъване на Васил Кръстев е отсъдена дузпа за домакините. Димитър Попов обаче спасява удара на Петре Григораш. В следващите 20 минути на мача, преминали в груба игра, реферът последователно отстранява Зайцев и Ясен Петров от Ботев. Това не пречи на Борис Хвойнев да направи 1:3, а в последните минути на мача почетно попадение за Локомотив бележи Георги Димитров.

2.09.1995 г. Ботев - Локомотив 5:0

За втори път в дербито Ботев постига чиста победа с 5:0. Герои на мача са авторът на хеттрик Костадин Видолов и Анастас Петров с 2 попадения.

5.05.1999 г. Локомотив - Ботев 2:1

Мачът е от 26-ия кръг на първенството, в което вече Локомотив е изпаднал от групата, а Ботев се бори за оставане в нея. Въпреки това черно-белите играят ожесточено и въпреки че Ботев повежда още във 2-ата мин с гол на Марин Бакалов, успяват да обърнат резултата в своя полза. Автори на двете попадения са десният защитник Даниел Бачков и капитанът на черно-белите Юлиян Джевизов.

10.11.2002 г. Локомотив - Ботев 5:3

Това е първият мач между двата отбора, след като Локомотив се е обединил с Велбъжд. Двата отбора играят открито и се получава един интересен и резултатен мач. Автори на попаденията за Локомотив са Иван Пасков - 2, и по един гол на Методи Стойнев, Екундайо Джаейоба и Славчо Павлов. За Ботев са точни Боби Димитров с 2 гола и Милен Кунчев. Любопитното, е че в мача вземат участие бащата Костадин Костадинов като треньор и синът Стефан Костадинов като състезател на Ботев.

29.08.2003 г. Локомотив - Ботев 3:2

Рядко оспорван и динамичен мач. Ботев на 2 пъти повежда в резултата - първия път в 8-ата мин с гол на Марчо Дафчев от пряк свободен удар, а втория с 2:1 с гол на Стефан Костадинов, но в крайна сметка след 2 попадения на Бобан Янчевски, победното в 86-ата минута, и едно на Георги Илиев Локомотив изтръгва победата с 3:2.

26.08.2006 г. Ботев - Локомотив 3:2

Този мач е пълно копие, но с обратен резултат на двубоя, игран преди 3 години. След непрекъсната гонитба в резултата Ботев прекъсва серията от 9 мача без победа в дербито. Герой на мача е Костадин Видолов, който бележи 2 попадения, едното от дузпа, подпомогната от автора на третото попадение Дормушали Саидходжа. Головете за черно-белите бележат Явор Въндев и настоящият капитан Христо Златински от дузпа.

31.10.2009 г. Ботев - Локомотив 1:0

Последният игран мач между двата отбора. В досегашната история на дербито твърдо е на първо място като най-странният мач между двата отбора. От 14 състезатели, изявили се на терена с жълто-черния екип, 10 са чужденци. Колкото и изненадващо да звучи, както в деня на мача, така и днес тази сборна команда побеждава с 1:0. Автор на попадението в 86-ата минута е Емануеле Морини. Двубоят завършва с масово сбиване между играчите, като най-активни участници са Кирил Акалски, Дани Кики и Мартин Сечков от Локомотив, Димитър Витанов и пом.-треньорът на Ботев Лилчо Арсов.

Plovdivutre.bg си позволява да добави още едно забележително дерби, което ще остане в историята като "бойкотираното дерби". То се играе на 13 юни 2009 година и завършва 3:0 за черно-белите. На стадиона в Лаута обаче няма нито един фен на Ботев. Жълто-черните решиха да бойкотират в знак на протест срещу управлението на Димитър Христолов. Сърбинът Павле Делибашич и бенинецът Фелисиен Сингбо вкараха през първото полувреме, а след почивката капитанът Димитър Илиев довърши гостите с трето попадение.