Щетите от "Санди" - 50 милиарда долара

Животът

02-11-2012, 12:59

Снимка:

Reuters

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Само в САЩ ураганът взе над 90 жертви

Недостигът на гориво и трудностите при възстановяването на електричеството поставят пред изпитание жителите на североизточната част на САЩ след бурята Санди. Днес те ще се изправят отново пред проблемите с транспорта, липсата на електричество и недостига на гориво, съобщава Би Би Си.

Смъртните случая в САЩ след Санди надхвърлиха 90. От началото на бурята в Карибския басейн са загинали 161 души, включително 92-ма в САЩ. Компании са изчислили, че общите икономически щети са на стойност между 30 и 50 милиарда долара, news.bg.

Гневът нараства в квартал Стейтън Айлънд в югозападната част на Ню Йорк, където някои жители твърдят, че са забравени. До момента са известни 19 души, загинали в квартала. По време на бурята там ниско разположените къщи бяха залети от вода, а приливите и отливите изтръгнаха цели домове от основите им.

Недоволството расте от забавянето на помощите, от гледката на боклуците, които заливат квартала и на отломките от опустошените от бурята домове.

В Хобокен, Ню Джърси, около 20 хиляди души все още са в капан в домовете си, докато водата бавно се отдръпва от улиците на града. Длъжностните лица предупредиха жителите да не ходят във водата, тъй като е замърсена с отпадъчни води и химикали.

Сблъсъци между клиенти възникнаха в бензиностанциите в Ню Йорк и Ню Джърси, а доставчиците на енергия предупредиха, че някои области могат да останат без електричество до 11 ноември.

На много бензиностанции се извиха дълги опашки от автомобили и хора с туби. Има съобщения за резки повишения на цените на някои доставчици.

Повече от половината от бензиностанции в Ню Джърси и Ню Йорк остават затворени. Енергийните дружества се надяват да се възстановят на електроенергия на Манхатън и други области на Бруклин до събота. Почти 45% от клиентите в Ню Джърси и около 15% - в щата Ню Йорк остават без електричество.

Влаковете остават безплатни и днес. В Манхатън остава в сила забраната за шофиране на автомобили с по-малко от трима души вътре. Междувременно, кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг подкрепи президента Барак Обама за изборите следващата седмица, заявявайки, че бурята Санди осветли климатичните промени, и че само един кандидат вижда това като "неотложен проблем".