Медведев изненадващо защити "Пуси Райът"

Свят

02-11-2012, 14:37

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Той счита за несправедлива присъдата им

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че двете млади жени от групата Пуси Райът, осъдени на две години затвор заради молитва срещу Путин в московската катедрала "Христос Спасител", не трябвало да бъдат в затвора.

"Ако аз бях съдия, нямаше да ги изпратя в затвора, просто защото смятам, че не е справедливо да бъдат лишени от свобода. Те вече прекараха доста време в затвора, то беше достатъчно", заяви Медведев. Така той отговори на въпрос за евентуално предсрочно освобождаване на 22-годишната Надежда Толоконникова и 24-годишната Мария Альохина, затворени в отдалечени от Москва лагери.

Руският премиер обаче заяви, че този въпрос не е от неговата компетентност, а от компетентността на съдебните инстанции и адвокатите. "Те имат право да обжалват и мисля, че ще го направят. И съдът има право да разгледа основно този въпрос и да вземе решение", каза още Медведев.

Той повтори, че членките на групата са му много неприятни. През септември той заяви, че му се повдигало от Пуси Райът, но същевременно допълни, че е безполезно и сурово те да останат в затвора. Надежда Толоконникова и Мария Альохина, и двете майки, и трета членка на групата, Екатерина Самуцевич, бяха осъдени през август на две години затвор за хулиганство и подстрекаване към религиозна омраза, след като изпяха през февруари пънк молитва срещу руския президент Владимир Путин в катедралата "Христос Спасител" в Москва.