Паисий събра 250 учени от 16 държави в ПУ

Мисия Пловдив

02-11-2012, 14:43

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Вицепрезидентът Маргарита Попова откри научния форум под Тепетата

„История славянобългарска” е национална институция. Това е една малка, но същевременно жизнено важна книга, която свързва Югоизтока със западното Просвещение. В нея са заложени кодовете за националното самосъзнание и самосъхранение на българите – вяра, език и род. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на откриването на международната научна конференция „Паисиеви четения” в Пловдивския университет.

Не е случайно, че книгата е преписвана безброй пъти, защото тя говори еднакво на някогашните обикновени земеделци и днешните видни учени. Посланието на Паисиевата история трябва да се съхрани. Към него трябва да се приобщят и следващите поколения българи, за да намерят своето достойно място в света, заяви още Попова. Като подарък тя получи копие от преписа на безсмъртната книга от Найден Геров.

Предай нататък – това е основното послание на делото на Паисий, който сам е обикалял и популяризирал „История славянобългарска”. Това заяви на свой ред доц. Мила Кръстева. Атонският монах ни учи да не се срамуваме от своя род и език, феномен на който сме свидетели и днес. Затова ние сме длъжни дори в този свръхвиртуален век да предадем щафетата и да съхраним „царство Паисияда”, посочи още видният учен.

Приветствени слова на церемонията произнесоха още областния управител Здравко Димитров, ректорът на ПУ доц. д-р Запрян Козлуджов и академик Кирил Атанасов. В научният форум ще вземат участие близо 250 учени от 16 държави.